HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Félezernyi európai roma fiatal emlékezik a roma holokausztra Auschwitzban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Augusztus 01    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Több mint négyszáz, Európa 15 országából összesereglett főként roma főiskolás és egyetemista részvételével tartanak a ternYpe International Roma Youth Network szervezésében tematikus konferenciát a II. világháború alatti népirtásról a lengyelországi Krakkóban.  A világ egyik legnagyobb eseményének számító programsorozat központi eleme a roma holokauszt. Ennek keretében az új roma értelmiségi generáció képviselőirészt vesznek a birkenau-i láger területén augusztus 2-án, a roma holokauszt világnapján tartandó központi megemlékezésen, és elhelyezik Európa és a Világ valamennyi polgára nevében az emlékezés koszorúit az egykori láger területén lévő emlékmű előtt.

Hirdetmény

A ternYpe Ifjúsági Hálózat a hétfőn kezdődött és vasárnapig tartó programsorozattal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a roma holokauszt hivatalos elismerése még mindig hiányos, illetve nagyban korlátozott, különösen az európai fiatalok körében. A ternYpe International Roma Youth Network éppen ezért döntött úgy, hogy 2013. július 30. és augusztus 4. között Krakkóban és Auschwitzban kezdeményezést tesz arra, hogy a világ egyik legnagyobb eseménye létrejöhessen, ahol a téma a Roma Holokauszt. 


 

A kezdeményezés védnöke Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és a lengyel kormány, de a támogatók között szerepel az Európa Tanács és az OSCE-ODHIR is. Magyarországot 35 fitala egytemeista és főiskolás képviseli, akik a ternYpe nemzetközi hálózat tagjaiként az elmúlt években számos konferenciát és workshopokat, figyelemfelhívó akciókat tartottak kisebbségeket, valamint az oktatást és a munkanélküliséget, a diszkriminációt érintő támákban hazánkban, illetve Európa több országában. Legutóbb Brüsszelben, az Európa Parlament épülete előtt tartottak tiltakozó akciót az Amnesty International szervezettel közösen, szót emelve az olaszországi cigánytelepek erőszakos felszámolása, és a roma származású külföldiek  kitoloncoltatása ellen.

 

A programsorozat főszervezőinek tájékoztatása szerint a mostani kezdeményezésük legfőbb célja, lehetőséget teremteni arra, hogy roma és nem roma fiatalok felemeljék hangjukat, aktív részesei legyenek az emlékezésnek és láthatóvá tegyék augusztus 2-át, mint a Roma Holokauszt Emléknapját a január 27-ei Holokauszt emléknap mellett.

 

A program első napjaiban interaktív workshopokon vettek részt a jelenlévők, túlélőkkel beszélgetttek, illetve megismerkedhettek a roma holokauszt történetével és hátterével, az „anticiganizmussal“ . Csütürtökön egy interaktív konferencia keretében a lengyel kormányzat tagjai és európai parlamenti képviselők részvételével fogadnak el egy közös kiáltványt a népírtások, az üldözteések és az erőszakos fellépések ellen.

 

A konferenciasorozat résztvevői ellátogattak az egykori krakkói gettó területére, megnézték a  Schindle  gyárat, amelyet a hét Oscar-díjat elnyert, Steven Spilberg rendezésben készült életrajzi filmből,a Schindler listájából is ismernek a világ szinte minden országában. (A holokauszt témáját feldolgozó fekete-fehér film 1939-ben kezdődik, amikor a németek kezdeményezésével a lengyel zsidókat a környező területekről a krakkói gettóba helyezik át röviddel a második világháború kitörése után. Eközben Oscar Schindler (Liam Neeson) egy német üzletember érkezik a városba, azzal az elképzeléssel, hogy a háború alatt vagyont szerez. A hadsereg által támogatott Schindler szert tesz egy gyárra, ahol étkezdei felszereléseket gyártanak. Mivel nem tudja pontosan, hogy kell egy ilyen gyárat vezetni, felvesz egy segítőt, Itzak Sternt (Ben Kingsley), majd zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a haláltól. Schindler az akkor a nemzetiszocialista Németországhoz tartozó cseh területre költözik és magával viszi a gyárából a zsidó munkásait, akiket pénzért vesz meg Amontól. A hadseregnek lőszerhüvelyeket kezd gyártani, de szándékosan selejteseket. Hét hónap alatt elfogy a vagyona, de szerencsére ekkorra véget ér a háború és a "schindlerzsidók" megmenekülnek.)

 

 

Augusztus 2-án, pénteken a roma holokauszt emlénapján, a fiatalok megemlékezést tartanak Auschwitz-Birkenau-ban, az egykori láger területén, és a világnapi központi megemlékezésen megkoszorúzzák az emlékművet, fejet hajtva a koncentrációs támorban 69 évvel ezelőtt egyetlen éjszaka alatt elpusztított háromezer cigány férfi, nő és gyermek emléke előtt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt