2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ügyvezető igazgató: a Detki Keksz Kft. mindig tartózkodott a kirekesztéstől
2013. 07. 30. 00:00

A Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatója szerint munkavállalóikat szakmai képzettségük és gyakorlatuk alapján választják ki, és mindig tartózkodtak a kirekesztéstől.

Mint írta: a Detki Keksz Kft. több mint 20 éve folytat üzleti tevékenységet Halmajugrán és jó kapcsolatban áll a helyi közösséggel. Tájékoztatása szerint jelenleg 137 alkalmazottjuk van az üzem vonzáskörzetében található hátrányos helyzetű kistelepülésekről, ezen belül tíz Halmajugráról. 

 

Pavlova Olga megdöbbenéssel áll a céggel "szemben folytatott negatív kampány előtt", a vádakra külföldi útja miatt eddig nem tudott reagálni. Az igazgató leszögezte, hogy soha nem tett olyan megjegyzést, mely szerint "cigány kéz nem érintheti a termékeinket". Hangsúlyozta, hogy orosz származása miatt érzékeny a kisebbségekkel kapcsolatos előítéletekre, és a társaság ügyvezetőjeként elítél minden, emberek közötti megkülönböztetést etnikai, faji, vallási, nyelvi vagy nemi alapon. 
    

 

Hangsúlyozta: eddig sem és a jövőben sem fogják vizsgálni a munkaviszony létesítése előtt, hogy az adott munkavállaló valamelyik kisebbséghez tartozik-e. Hátrányos helyzetű, ezek között magát romának való munkavállalókat is alkalmaznak - tette hozzá.
    

 

Pavlova Olga hangsúlyozta, hogy a Detki Keksz Kft. eddig nem pályázott, így nem is nyert el munkahelyteremtésre irányuló támogatást. Pályázataik alapvetően technológiai fejlesztésekre irányultak, melyek részeként új munkahelyeket is létrehoztak. Ezeken a munkahelyeken a vonzáskörzetünkben élőket alkalmazzák, akik kiválasztása kizárólag szakmai képesítés és gyakorlat alapján történt.
    

 

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a cégnek jó a kapcsolata a helyi közösséggel, ezért hosszú távra rendezkedtek be. Az elmúlt három évben több százmillió forint összegű beruházást hajtottak végre, melynek közvetve és közvetlenül a helyi közösség is haszonélvezője. A helyben befizetett adó nagymértékben hozzájárult az önkormányzati működés fenntartásához, a helyi fejlesztések forrásainak biztosításához. 
    

 

Pavlova Olga méltánytalannak tartja a termékeik ellen a közösségi médiában meghirdetett bojkottot. Egy megalapozatlan kampány nagy kárt okozhat a társaságnak, munkavállalóiknak, és a helyi közösségnek - zárul a Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatójának közleménye.
    

 

Múlt szerdán ötven-hatvan felnőtt roma és mintegy húsz kamasz demonstrált a megkülönböztetés ellen a Heves megyei Halmajugrán, a Detki Keksz Kft. üzeme előtt. Azért vonultak akkor az üzem elé, mert álláspontjuk szerint a cég nem hajlandó helyi romákat alkalmazni - mondta el a Magyarországi Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet helyi elnöke az MTI-nek.
    

 

Schmitt Magdolna elmondása szerint: "azt mondta az igazgató, azért nem alkalmaz cigányokat, mert ha a vásárlóik megtudják, hogy romák dolgoznak itt, visszamondják a megrendeléseket, mert nem akarnak a cigányok kezéből enni".
    

 

Az akkori megmozduláson részt vett Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: a Detki Keksz 19,2 millió forint uniós pénzt kapott 35 új munkahely létesítésére, és mindössze egy helybéli cigány asszonyt vettek fel.
    

 

Niedermüller Péter, a  Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hétfői közleményében felszólította az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy az ügyet soron kívül vizsgálja ki, és "sújtsa példás büntetéssel a törvénytelen gyakorlatot folytató céget". Mint írta, a DK mélységesen elítél és ellenez minden hátrányos megkülönböztetést, különösen azt, amely az előítéletektől és társadalmi hátrányoktól amúgy is sújtott romák ellen irányul.