HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák tüntettek a Detki Keksz gyára előtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Július 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A Detki Keksz nem hajlandó alkalmazni a helyi romákat Halmajugrán, ezért több tucat ember demonstrált a gyár előtt.

Hirdetmény

Ötven-hatvan felnőtt roma és mintegy húsz kamasz demonstrált a megkülönböztetés ellen szerda délután a Heves megyei Halmajugrán, a Detki Keksz Kft. üzeme előtt - mondta el a Magyarországi Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet helyi elnöke az MTI-nek.

 

Schmitt Magdolna közölte: már kedd délután is tartottak demonstrációt, akkor 20-25 felnőtt, és ugyanennyi gyerek jelent meg az üzem kapuja előtt. Azért vonultak az üzem elé, mert a cég nem hajlandó helyi romákat alkalmazni - tette hozzá. "Azt mondta az igazgató, azért nem alkalmaz cigányokat, mert ha a vásárlóik megtudják, hogy romák dolgoznak itt, visszamondják a megrendeléseket, mert nem akarnak a cigányok kezéből enni" - jelentette ki az MTI-nek a 110 tagú halmajugrai szervezet vezetője.

 

"Munkát akarunk, méltóságot, hogy kenyeret adhassunk a családnak" - tette hozzá Schmitt Magdolna. Hiába van sok helybéli fiatal romának szakmája, mégis inkább a környező településekről, akár 100 kilométerről hoznak munkásokat az üzembe. Az 1400 lakosú település 80 százaléka roma, és zömük munkanélküli - mondta.

 

A keddi megmozduláson részt vett Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: támogatandó a halmajugrai romák szándéka, hogy dolgozni akarnak. "Hiába van szakmájuk, a portán túl nem jutnak, úgy tűnik, sokszor mondvacsinált ürüggyel küldik el őket" - közölte.

 

Daróczi Ágnes emlékeztetett: a Detki Keksz 19,2 millió forint uniós pénzt kapott 35 új munkahely létesítésére, és mindössze egy helybéli cigány asszonyt vettek fel. A kérdés az, hogy "az Európai Unió a faji megkülönböztetést vagy a regionális és társadalmi felzárkóztatást támogatja?" - jelentette ki a Phralipe alelnöke.

 

A demonstrálók szerdán egy Pavlova Olgának, a Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatójának címzett petíciót is megfogalmaztak, amelyben egyebek mellett azt írják, hogy ha kérésük nem talál meghallgatásra, készek az Európai Unióhoz fordulni.

 

Az MTI megkereste Pavlova Olgát is, de az ügyvezető igazgató külföldi útjára hivatkozva nem nyilatkozott.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt