2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Álcigányok az egyetemen
2013. 07. 25. 00:00

Egyre többen vallják magukat cigánynak, hogy bekerüljenek a szerb felsőoktatásba, írja a VajdaságMA. A romákat egy pozitív diszkriminációs szabállyal előnyben részesítik a felvételinél.

Idén az eddigieknél többen vallották magukat cigánynak, köztük olyanok is, akik korábban szerbnek, vagy magyarnak mondták magukat. A roma szervezet képviselője szerint az „egy használatra szóló romák” kilencven százaléka korábban szerbnek vallotta magát, a többiek magyarok.

 

Korábban is előfordultak ilyen esetek, de jóval ritkábban. Az idén olyan sokan használták ki a törvény kiskapuit, hogy a csalók veszélybe sodorhatják a pozitív diszkriminációs programot a szerb roma szervezet vezetője szerint. A program ingyenes iskoláztatást, kollégiumi elszállásolást, ösztöndíjat biztosít a cigányoknak, most a csalók „kiszorítják” a valódi romákat az iratkozási listákról.

 

Szerbiában a romák 80 százaléka gyakorlatilag írástudatlan, nagyon kevesen végeztek középiskolát, illetve még kevesebben egyetemet. Az állam 2003-ben vezette be a kedvezményeket nyújtó intézkedéseket, a program segítségével azóta negyven diák iratkozott be középiskolába, hatvanan pedig egyetemre. Idén 250 roma nemzetiségű fiatal kapott leckekönyvet.