2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hajléktalan romákat küldtek haza Londonból
2013. 07. 21. 00:00

Péntek hajnalban rajaütött a londoni rendőrség egy Park Lane-i romatelepen, írta a London Evening Standard. A lap szerint több mint ötven rendőr vett részt az akcióban, az angolok mellett románok is.

A hajléktalanok próbálták minél több személyes tárgyukat magukkal vinni. A rendőrök a lap szerint erőszakot alkalmaztak, mivel a telep lakói ellenkeztek. Összesen 63 embert vettek őrizetbe és hallgattak ki.

 

A kihallgatás után a rendőrség ingyen repülőjegyet ajánlott nekik azért cserébe, hogy azonnal hagyják el az országot. Ezt az alkut húszan fogadták el, őket kisbuszokkal ki is vitték a Heathrow repülőtérre.

 

A Hyde Park keleti oldalán futó Park Lane London egyik legforgalmasabb útja, a tábor a Dorchester Hotellel szemben állt. A területen a rendőrök sok hulladékot találtak, többek között ütött-kopott bőröndöket és babkocsikat. Louise Puddefoot főnyomozó, az akció vezetője azt mondta: „A itt lakók közösségellenes magatartásról és közegészségügyi problémákról tettek panaszt. A művelet folytatódik, ezt nem fogjuk eltűrni.″

 

Az akció a hatóságok szerint egyben üzenet az illegálisan az országban élőknek: „Természetesen minden ideutazó európait várunk, de nem fogjuk eltűrni, hogy egyesek szórakozzanak velünk. Azt szeretnénk üzenni, hogy akinek nincs joga itt élni, fogadja el az ingyenjegyet. Ha nem megy el, le lesz tartóztatva″ – nyilatkozta Paul Wylie, a londoni migrációért felelős hivatal vezetője.

 

A lap megszólaltatott hajléktalan romákat is. A 19 éves Florin Piompi, aki terhes feleségével egy hónapja él az utcán, azt mondta: „Nem koldus vagy tolvaj vagyok, dolgozni akarok. Azért jöttünk, mert Romániában olyan rosszak a dolgok. Nincs elég ennivaló, sem fedél a fejünk fölött. Van egy egyéves lányunk is, nagyon nehéz a helyzetünk. London jó város, de lakhatás nélkül munkát találni túl nehéz.″

 

Franciaországban Nicolas Sarkozy volt államfő kezdeményezett hasonló programot, 2010-ben kezdték el a francia hatóságok felszámolni az illegális táborokat, és ingyen repülőjeggyel hazaküldeni az ezekben élő romákat.