2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

EB: a tagállamok túl keveset tettek a roma integrációért
2013. 06. 27. 00:00

Az Európai Unió tagállamai túl keveset tettek a romák integrációjáért - állapította meg az Európai Bizottság éves jelentésében.

"Szakadék tátong az ígéretek és a tettek között. Ahol előrelépés történt, az inkább kivétel, mint főszabály" - mondta Viviane Reding, az alapjogokért felelős biztos szerdán Brüsszelben. "Ha a tagállamok valóban elkötelezettek amellett, hogy sikerre vigyék a saját nemzeti roma stratégiájukat, fel kell gyorsítaniuk a romák integrációját" - mondta.

 

A tagállamok többsége nem biztosított elég forrást ahhoz, hogy javítsa a romák képzését, egészségügyi ellátását, munkahelyhez való hozzájutását és lakhatásukat - állapította meg Reding.

 

"Minden öt romából négy szegénységben él" - mondta az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa. Andor László rámutatott: nem csak azoknak az országoknak (Romániának, Bulgáriának, Magyarországnak, Szlovákiának) kell többet tenniük a roma gyerekek iskoláztatása érdekében és a mindennapi hátrányos megkülönböztetés ellen, ahol jelentős a romák aránya.

 

A strasbourgi Európa Tanács becslése szerint összesen nagyjából hatmillió a cigány lakosság lélekszáma az Európai Unió tagországaiban. Közülük nagyjából minden harmadik Romániában él. Bulgáriában 700-800 ezer, Magyarországon a becslések átlaga szerint 750 ezer, Szlovákiában nem egészen 500 ezer fős a roma népesség.

 

A kontinens nyugati felén Spanyolországban és Franciaországban él nagyobb cigány közösség; az ibériai országban nagyjából 700 ezres, Franciaországban 400 ezer fős.