2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elkeseredett, de nem adja fel – teleprehabilitáció Gyöngyösön
2013. 06. 19. 00:00

Átfogó programmal rehabilitálná Gyöngyös "kőkori viszonyokat" felidéző durándai részét a város, és egyben a helyiek elhelyzekedését is segítené. Az eddigi eredmények felemásak.

Megújul Gyöngyös legelmaradottabb városrésze, a Duránda, ahol csaknem ezer család életkörülményei javulnak, ha bevezetik a vizet, megépül a csapadék-, valamint a szennyvízelvezetés és szilárd burkolattal látják el az utcákat. Az európai uniós támogatással megvalósuló, 500 millió forintos városrész-rehabilitáció mellett az önkormányzat egészségügyi szűrőprogramot és képzést is indított az ott lakóknak.

 

A program részeként háromfajta képzést is indítottak az ott élőknek, hogy növeljék az elhelyezkedési esélyeiket. Czékmány Krisztina cigány kisebbségi képviselő azt mondta, reményt látnak arra, hogy a normális környezet valóban segíti majd a kőkori viszonyok jellemezte térségben élők felzárkózását, bár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, kicsi az érdeklődés a képzések iránt. Czékmány Krisztina azt mondta, eléggé elkeseredett e tekintetben, mert nagyon sok képzésre hívó toborzásban vett részt, és azt látja, a befektetett munka nincs arányban a jelentkezők számával. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek a lehetőségek így is fontosak, mert ha ezt sem próbálják meg, akkor később még rosszabb lehet a helyzet. A projekt keretében eddig háromféle tanfolyamot tartottak, tizenhat-tizenhat fővel: targoncavezetői, facsemete-gondozói és dísznövénykertészi, valamint hulladékgyűjtő-válogató képzések.

 

Bozsik István alpolgármester a Hajnal-tájnak elmondta, a mindig nagyon elmaradott terület fejlesztéséről már a hatvanas években döntött a városi tanács, de sosem volt hozzá elég forrás. Majd a település vezetése 1997-ben megvizsgálta, mennyibe kerülne a Duránda rendbetétele – ekkor hárommilliárd forint feletti összeget kalkuláltak ki. Később, 2008-ban, amikor pályázati lehetőséghez jutottak, igyekeztek mindent megtenni a sikeres indulásért, a 2010-es pozitív döntést követően pedig megnyílt a lehetőség a városrész rehabilitációjának megkezdésére. 

 

A politikus hangsúlyozta, már az első ütemben megvalósuló beruházások is jelentősen javítják az ott lakók életkörülményeit, a városvezetés bízik benne, hogy a fejlesztések növelik a helybeliek komfortérzetét.