2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beperelték a megyei redőrkapitányságot
2013. 06. 12. 00:00

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beperelte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot, amiért etnikai hovatartozásuk alapján diszkriminálták a gyöngyöspatai romákat. A per csütörtökön kezdődik.

„2013. június 13-án az Egri Törvényszéken kezdődik a tárgyalása annak a közérdekű pernek, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért saját nevében indított a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen. A TASZ szerint a rendőrség etnikai hovatartozás, illetve bőrszín alapján diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat a 2011. évi szélsőséges »járőrözések« idején és az azt követő hónapokban. A per tétje: a bíróság megállapítja-e az állam felelősségét a romák hátrányos megkülönböztetésében” – írja honlapján a TASZ.

 

2011 májusában a hevesi településről ugyanis csaknem 300 nőt és gyereket húsvéti üdülésre vitt a Vöröskereszt. Ezzel egy időben a Véderő nevű félkatonai szervezet próbált gyakorlatozni, amit a rendőrök megakadályoztak, nyolcukat őrizetbe vették. A kitelepítés hírét –  amit saját politikai céljaira a Jobbik és az LMP is megpróbált felhasználni – nem csak kormánypolitikusok, de a szervezők is cáfolták.

 

Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre utazott, s garantálta a rend fenntartását. A balliberálisok közben azzal lármázták fel a világsajtót, hogy példátlan jogtiprás történt, több cigány pedig menekültjogot kért az USA-tól és Kanadától.