2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Muzsikus cigányok parkja a VIII. kerületben
2013. 05. 29. 00:00

Muzsikus cigányok parkja elnevezést veszi fel egy Baross utca menti névtelen terület a VIII. kerületben Raduly József képviselő kezdeményezésére.

A Muzsikus cigányok parkja elnevezést a Baross utca és Szigony utca találkozásánál lévő közterület kapja. A parkban kialakítandó Muzsikus cigányok emlékhelyen Illyés Antal szobrászművész tervét valósítják meg 15 millió forintos összköltséggel, az általános tartalék terhére. Az emlékfal létrehozását szerdán egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés.

 

Az előterjesztésben Raduly József és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes felidézte, hogy az emlékhely megtervezésére a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria írt ki korábban meghívásos képzőművészeti pályázatot, és Illyés Antal művének megvalósítását a művészeti bíráló bizottság javasolta.

 

A győztes pályamű értelmében a parkon átvezető közlekedő utak találkozásánál négy darab 240 centiméter magas, 50 centiméter élhosszúságú, egyenlő szárú háromszög alapú mészkő oszlopot fognak elhelyezni.

 

A sztéléken a jelenlegi első ütemben nyolc zenész (Járóka Sándor, ifj. Járóka Sándor/Kis Járóka, Bobe Gáspár Ernő, Berki László, Pertis Jenő, Lakatos Sándor, Kozák Gábor József, Cziffra György) 60x40 centiméter méretű bronz domborműve, valamint vésett ismertető feliratok lesznek láthatók.

 

A későbbiekben további nyolc portré és felirat helyezhető el. Az illetékes VIII. kerületi önkormányzat júniusi képviselő-testületi ülésén tűzi napirendre a kérdést.