HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Senkinek nem kell? Ózdról is kiutálnák a roma kulturális központot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Május 16    Forrás: hvg


Ez a cikk archív

Tüntetők jelentek meg szerda délután az ózdi polgármesteri hivatal előtt, hogy a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ megnyitása ellen tiltakozzanak.

Hirdetmény

Korábban Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem fogadta be az 1,7 milliárd forint értékű beruházást, az ózdi helyzetre is jellemző, hogy a városatyák zárt ülésen tárgyalták – és támogatták – az ügyet. A központ képzést, oktatást és cigány származású művészek bemutatkozási lehetőségeit biztosítaná, a Jobbik mindenhol „cigányok betelepítésével” riogat.

 „Cigány Kulturális világsátor projekt, avagy Ózdból lesz a cigányváros?” címen kérdezte május 13-án a jobbikos Egyed Zsolt Orbán Viktort a Parlamentben. A borsodi képviselő arra az 1.7 milliárdos kulturális beruházásra gondolt, amit uniós támogatásból lehetne létrehozni – ha lenne olyan magyar város, melynek vezetése fel merné vállalni a döntést. Korábban ugyanis már több önkormányzat nemet mondott, jellemző módon azt követően, hogy a helyi Jobbik-szervezetek „cigányok betelepüléséről” kezdtek beszélni, hírverést csaptak a médiában, és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek.

 

Így Székesfehérváron a tüntetés után a képviselők gondolták meg magukat, Miskolcon a Jobbik aláírásgyűjtése akadályozta meg a központ megnyitását, de nem kért a fejlesztésből Sárospatak sem. Erre hivatkozva állította Egyed Zsolt a parlamentben, hogy a tervezett beruházás „mindenütt felháborodást keltett a lakosság körében”. Egyed „cigány kultúrgyárnak” minősítette a központot.

 

A Jobbik a jelek szerint Ózdon is politikai tőkét tud kovácsolni a beruházásból: szerda kora délután 600-700 embert tudtak a városháza elé vinni, hogy a kulturális központ ellen tiltakozzanak. A résztvevők azt skandálták, hogy „ne legyen Ózd cigány főváros”, „nem hagyjuk, nem hagyjuk”, és kifütyülte a Városháza elé érkezett Riz Gábor országgyűlési képviselőt, Fürjes Pál polgármestert és Obbágy Csaba alpolgármestert. Végül Kisgergely András (volt jobbikos) képviselő petíciót adott át a polgármesternek, amiben kérik a testületi döntés visszavonását.

 

"Uniós alamizsna"

 

Egyed Zsolt kérdésében is a már ismert retorikai fogásokat alkalmazta:  a kormány „uniós alamizsnáért” akar „régiókat halálra ítélni”, pedig „Borsodban nem cigány központot szeretnének, hanem közbiztonságot és munkahelyeket”. Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára válaszában arról beszélt, a kérdés méltatlan a Ház szellemiségéhez, a beruházás pedig egy módszertani központ lesz, amit az UNESCO is támogat.

 

Az ózdi hangulatra is jellemző, hogy a helyi képviselők zárt ülésen döntöttek, de többen kiálltak a nyilvánosság előtt a központ megnyitása mellett. Riz Gábor országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a korábban említett városokban „vélhetően  nem volt megfelelően előkészítve a szóban forgó projekt”, ezért nem kaphatott támogatást. Ózd viszont a központ a két éve elindított MANDA térségfejlesztési program része lesz.

 

A kultúrgyár néven is emlegetett MANDA program épületei a két évtizede bezárt ózdi vasgyár területén kapnak majd helyet, igaz, idáig még egy kapavágás sem történt. Pedig állítólag 700 munkahelyet hoz majd a MANDA Ózdnak, ahol főként képzett muzeológusok, informatikusok és történelemben jártas szakemberek helyezkedhetnek majd el, a fő profil a Kárpát-medence kulturális értékeinek – szobrok, épületek stb. - bemutatása.

 

„Sunyi döntés”

 

„Nem romaközpont épül, az egész nem arról szól, hogy segélyért, különböző panaszokkal állnak majd sorba az alulképzett, iskolázatlan emberek, akik éppen ilyen tényezők miatt nem találnak maguknak munkát” – mondta a hvg.hu-nak Riz Gábor, hozzátéve: a központ az EU által is üdvözölt roma stratégia részeként jön létre a tehetségek felkarolására, gondozására. „Több Ózdról elszármazott hírességet is emlegethetünk közöttük, mint például Farkas Gábor zongoraművész, de a 100 tagú cigányzenekarnak is vannak innen elszármazott zenészei” – mondta.

 

Fürjes Pál ózdi polgármester szerint gazdasági kérdésről szólt az önkormányzat ülése, és ezért rendelt el ebben a témában zárt ülést. Ő „nem érti, miért ütközött két ellenzéki képviselő ellenállásába a szóban forgó projekt, mikor Ózdon a becslések szerint a lakosság több mint 30 százaléka cigány származású, akikkel együtt kell élni”. Ahhoz pedig, hogy „a többséghez hasonló eredményeket érjenek el tanulásban és munkában, minden ilyen lehetőséget meg kell ragadni a felzárkóztatásukhoz”.

 

Márton Ferenc és Kisgergely András, a feloszlatott ózdi Jobbik alapszervezet egykori tagjai maradtak ellenzéki képviselők a helyi közgyűlésben, a többiek beolvadtak a fideszes többségbe. A két képviselő már a zárt testületin kifejtette, hogy nem hagyják annyiban a szerintük „sunyi” döntést, amiről korábban senki nem beszélt, és ők is csak a „titkosított” napirenden szereztek róla tudomást. Kisgergely a szerdai demonstráció zárszavaként kérte, hogy minél többen írják majd alá a roma központ elleni íveket, hogy egyértelművé váljon ebben a kérdésben az ózdi emberek akarata.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt