2024 April 17., Wednesday/Rudolf napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bejelentés nélkül látogatott meg lyukói családokat a Jobbik
2013. 04. 16. 00:00

A megkérdezett családok szerint az országos és önkormányzati képviselőkből álló „delegáció” a családsegítő munkatársaira hivatkozott.

A politikusok által felkeresett családok érdeklődésünkre elmondták, múlt szerdán jelentek meg a Jobbik országgyűlési és önkormányzati képviselői a helyszínen, összesen öten. Elmondásuk szerint mindkét esetben a családsegítő helyi munkatársára hivatkoztak, arra, hogy ő küldte őket, és különböző kérdéseket tettek fel, egyebek mellett a lakások állapotára, tisztaságra vonatkozóan, de érdekelte őket az is, hogy be vannak-e jelentve oda, illetve az, hogy mit tudnak a Lyukóban hamarosan induló felzárkóztatási programról, annak képzéseiről.

lyuko_csaladok_0412_fkcs_1.jpg

A delegáció – mint megtudtuk – kamerával érkezett, többen azonban nem engedték, hogy lakásukban felvételeket készítsenek. A csoport ennek ellenére külső képeket készített. A megkérdezett két család képviselői elmondták, ajtót is kizárólag amiatt nyitottak nekik, hogy a családsegítőre hivatkoztak.

foldesi_judit_0412_fkcs.jpgFöldessy Judit, a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény vezetője ugyanakkor megkeresésünkre határozottan cáfolta, hogy ők küldték volna a jobbikos politikusokat oda.
– Amennyiben bárki a szociális munkával kapcsolatban, szakmai kérdésekkel keres meg minket, mi állunk rendelkezésére, úgy, ahogy tettük ezt mindig. A szerdai esemény azonban egy másik dimenziót tárt fel, amitől mi mint közszolgáltató, szeretnénk távol maradni – mondta Földessy Judit.

A Jobbik már a lyukói látogatás előtt is élesen bírálta a miskolci közgyűlés által támogatott telepprogramot, korábban feljelentést is tettek az ügyben.

jakab_peter_0412_fkcs.jpgJakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője elmondta, a lyukói látogatással azt akarták igazolni, hogy a képviselők törvénytelen döntést hoztak, mivel a terület nem felel meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.
– A helyszínen mi azt láttuk, hogy nincsen egyetlenegy lakás sem. Van üdülő, szántó, kert, vagyis a pályázati feltételeknek ez a pályázati anyag nem felelt meg – hangoztatta a politikus.

Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint a Jobbik képviselői megtévesztették a családokat, amikor azt mondták nekik, hogy a családsegítő központ megbízásából érkeztek. Így kvázi törvénytelenül jutottak be a lakásokba.

lyuko_csaladok_0412_fkcs_10.jpg

Miskolc pályázati pénzből 150 millió forintot fordítana a Lyukóvölgyi hátrányos helyzetű családok felzárkóztatására. Az épülő szociális központban például szakmát is tanulhatnának az itt élők, hogy utána munkához jussanak.

T. Á.
Fotó: F. Kaderják Csilla