HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Államfői üzenet a romák világnapja alkalmából

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 április 08    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Áder János köztársasági elnök a RomNet hírportálon keresztül tolmácsolta üzenetét a magyarországi cigányságnak a romák világnapja alkalmából, melyet teljes terjedelmében közlünk olvasóinkkal. Magyarország köztársasági elnökének üzenete a hazai roma közösségek tagjainak a romák világnapja alkalmából.

Hirdetmény

Tisztelt Honfitársaim!

Aki előítéleteket táplál a lelkében, az falakat emel önmaga köré. Aki pedig a megértés szándékával fordul másokhoz, az ajtókat nyit az őt körülvevő világra.

Az együttélés szabálya ez. A közös boldogulásé.

Ennek megértése és gyakorlása teszi az egy nemzethez tartozókat igazi, egymás javát kölcsönösen elősegítő politikai és kulturális közösséggé.

A másik embert csak az értheti meg igazán, aki önmaga megértésére is képes, és csak akkor lehetünk hűek másokhoz, ha önmagunkhoz is hűek tudunk lenni. Épp így a nemzeti kisebbségek is azzal válnak politikai nemzetünk részeivé, ha megőrzik értékeiket, és azokkal gazdagítják a közösséget. Ezért köztársasági elnökként szívből üdvözlöm és bátorítom mindazokat a kezdeményezéseket és erőfeszítéseket, amelyeket hazai kisebbségek gazdag kultúrájuk megőrzéséért és hagyományaik megújításáért tesznek.

A hazai cigányság, az évszázadok óta velünk élő roma közösségek mindig is osztoztak politikai nemzetünk sorsában. Volt, amikor együtt harcoltunk szabadságküzdelmeinkben, és volt, amikor együtt szenvedtük meg a világháborúk véráldozatait vagy a diktatúrák kegyetlen elnyomását. Sorsközösségünk kétségbevonhatatlan. Múltunk a jövőben is összeköt majd minket.

Közös utunk nem lehet más, mint az integrációé, a romák polgárosodásáé és sikeres felzárkózásáé. A feladat sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást, és talán még ennél is több emberi erőfeszítést, elszánást igényel.

Ugyanakkor újra meg újra ki kell mondanunk azt is, hogy aki egy másik embert, vallása vagy származása alapján hátrányosan megkülönbeztet, az ellen uszít vagy aljas indulatokat gerjeszt, az önmagát zárja ki politikai nemzetünkből. De ezen a napon azt is közösen kell kimondanunk, hogy a romák felemelkedésének útja sem lehet más, mint a nem romáké.

A romák jelentős része olyan nyomorúságos körülmények között él generációk óta, hogy számukra már-már lehetetlennek tűnik kitörni a szegénység ördögi köréből. Nem nyugodhatunk bele ebbe, mint ahogy egyetlen kiszolgáltatott helyzetben élő mellett sem mehetünk el becsukott szemmel.

Meg kell erősítenünk bennük a hitet, hogy bármilyen elkeserítő is a helyzetük, mégsem tekinthető reménytelennek. Segítenünk és bátorítanunk kell őket, hogy mind többen és többen értsék meg közülük: a boldogulás legelső feltételét a tanulás, a gyermekek iskoláztatása jelenti. Ezért arra kérem mindazokat, akik már ma is jó példával járnak elől a roma közösségek tagjai közül, a tanárokat, vállalkozókat, a családjuk megélhetéséért kemény kétkezi munkát vállalókat, hogy segítsenek meggyőzni a reményvesztetteket és hitetlenkedőket: a tanulással megszerzett tudás az ő gyermekeiket is alkalmassá teszi majd arra, hogy bármely szakmában becsülettel helyt tudjanak állni. Arra kérem a szegény sorsú szülőket, akkor is járassák iskolába gyermekeiket, ha nekik ez annak idején nem adatott meg! Magyarországnak szüksége van az ő tehetségükre, tudásukra, álmaikra! Társadalmunknak pedig segíteni és bátorítani kell őket a boldogulásért tett erőfeszítéseikben.

Mindehhez adjon erőt és hitet minden romának és nem romának mindazok példája, akik a beletörődés helyett a nehezebbik utat választották. Nyújtson reményt mindannyiunknak, hogy nemcsak sokan, hanem napról napra többen vannak, akik a szegénység ördögi köréből kilépve mutatnak követendő példát szűkebb és tágabb környezetüknek. A mai napon pedig – megannyi gondunk mellett is – fontos, hogy együtt osztozzunk abban a büszkeségben, amit mindazok teljesítménye jelent Magyarország számára, akik roma származású művészként, tudósként, sportolóként vagy saját szakmájuk elhivatott képviselőiként járultak hozzá közös értékeink gyarapításához.

Tisztelt Honfitársaim, Magyarország köztársasági elnökeként köszöntöm Önöket a romák világnapja alkalmából!

Áder János

Budapest, 2013. április 8.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   belakukorelli  | 2013 április 10 14:44:33 like(0) dislike(0)

Két hír…

Visszapörgettem kicsit a a magyar sajtót, és egymás mellé tettem két hírt:

A romák elleni támadássorozattal négy embert gyanúsítanak: K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, Cs. Istvánt – aki két helyszínen sofőr volt – pedig előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel. (2010. augusztus 13.)

Információink szerint a nyomozók a felvételek alapján azonosították Lakatos Józsefet (39), aki a gyilkosság időpontjában távozott Király lakásából és a rendőrség gyanúja szerint ő ölte meg a divatgurut.
Úgy tudjuk, a kreátor halála előtt különös szexjátékot játszott a vélhetően hivatásos férfi prostituált partnerével: egyesek szerint a fojtogatás okozta oxigénhiány a végsőkig fokozza a szexuális élvezetet. Elképzelhető, hogy partnerével ezt akarták kipróbálni, ám a dolog szörnyű véget ért. A halott divattervezőt gyilkosa félreérthetetlen helyzetben, félig meztelenül hagyta magára, a férfit vasárnap hajnalban találta meg az ágyban egyik ismerőse. (2013. április 9.)

Az első hír olyan esetről szól, ahol az áldozatok romák voltak. A hír tárgyilagos, formális bűnügyi szöveg. A gyanusítottakat vezetéknevük kezdőbetűje és keresztnevük jelöli. A második esetben a gyanusított teljes névvel és életkorral szerepel a hírben, és még fotót is mellékelnek a hírhez a gyanusítottról. Az áldozat halálával kapcsolatban pedig zaftos intím részleteket tárnak az olvasók elé.

Az első esetben van négy anonim gyanusított és egy gyilkosságsorozat áldozatai. A második esetben egy cigány megölt egy homoszexuálist. Első esetben az emberek elolvassák a hírt és esetleg gondolkodnak. A második esetben hörögnek, röhögnek, gúnyolódnak, buziznak, cigányoznak mindenfele. És nyolcmillió homofób-romofób hóhér kárörvendően röhög, vagy épp halálbüntetést követel.

A nagy vízválasztó nem a politikai oldalak között van. Bal vagy jobb, konzervatív vagy liberális – édes mindegy! Vannak azok, akik értik, mi ezzel a két hírrel és a reakciókkal a baj, és vannak azok, akik nem. Utóbbiaknak – tartozzanak bármelyik oldalhoz is – nincs többé mondanivalóm!#2   belakukorelli  | 2013 április 10 14:41:07 like(0) dislike(0)

"Péppé volt verve az arca" – rendőrök verhettek agyon egy őrizetest

2013. április 10., szerda, 13:54 • Utolsó frissítés: 23 perce
Szerző: hvg.hu


Címkék: ügyészség; kényszervallatás; Izsák; rendőri túlkapás;

Az izsáki rendőrörsön vesztette életét egy férfi, akit egy kisebb lopás miatt vittek be – adta hírül egy helyi hírportál. A megyei ügyészség kényszervallatás bűntette és halált okozó testi sértés miatt nyomoz, két rendőrt elbocsátottak.

Az izsáki rendőrörsön halt meg egy férfi, akit kisebb lopás miatt vittek be. Az őt azonosító ember szerint péppé volt verve az arca – adta hírül a Bama.hu Bács-Kiskun megyei hírportál, amely a Petőfi Népe című napilap értesülésére hivatkozott.

A rendőrség nem erősítette meg a hírt, csak annyit közöltek, április 9-én két rendőr hivatásos szolgálati viszonyát azonnali hatállyal megszüntette.

Az ügyben a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség jár el. Az ügyészség közölte: kényszervallatás bűntette és halált okozó testi sértés miatt nyomoznak az ügyben.#1   belakukorelli  | 2013 április 10 13:23:18 like(0) dislike(0)

vidd hírül..

http://www.romaclub.hu/hirek/ket-es-fel-ev-kellett-ahoz-hogy-a-kormany-a-szegregalt-oktatasra-voksoljon-/19242/

 

 
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt