2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az amerikai külügyminiszter nyilatkozata a Nemzetközi Romanap alkalmából
2013. 04. 07. 00:00

Barack Obama elnök és az amerikai nép nevében nyilatkozatban fejezte ki jókívánságait valamennyi romának John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere a hétfői Nemzetközi Romanap alkalmából.

"Ezt napot a gazdag roma kultúrának és a romáknak a társadalmainkhoz való változatos hozzájárulásának a megünneplésével különböztetjük meg. Ebből az alkalomból el kell gondolkodnunk azokon az akadályokon, amelyek továbbra is romák millióit gátolják meg képességeik valóra váltásában" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője.

 

Kerry rámutatott, hogy a romáknak továbbra is széleskörű diszkriminációval kell szembenézniük az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, a lakhatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás terén. A miniszter szerint az elmúlt években a gazdasági válság lelassította az előrelépést  az említett kihívások kezelésében, ezzel egy időben pedig a romaellenes retorika erősödéséhez és - ami még riasztóbb - fokozódó erőszakhoz vezetett.  Kerry emlékeztetett arra, hogy egyes roma falvakat fallal választanak el  környezetüktől és egész roma családokat lakoltatnak ki otthonaikból.

 

"Ezeket a mélységesen aggasztó fejleményeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egyetlen ország sem felelhet meg a 21. század kihívásainak úgy, hogy lakosságának nagy szegmense iskolázatlan és kirekesztett" - szögezte le John Kerry.