HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi romanap: az összefogásért emelt szót Balog

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 április 06    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A kultúra, a munka, az oktatás és az összefogás fontosságáról beszélt Balog Zoltán pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén, a nemzetközi romanapi rendezvényen.

Hirdetmény

Az emberi erőforrások minisztere az alig kétszáz lakosú, többségében cigányok által lakott, mérhetetlenül szegény, ám a házfalakat díszítő freskók révén Európa-szerte ismert faluban azt mondta: a zene, a tánc, a festmények összehozzák az embereket, "akár cigányok, akár nem cigány magyarok". Munka kellene, rendes iskola, orvos, minden, ami az emberi élethez szükséges, "ezért kell összefognia a kormánynak, a civileknek, az egyházaknak, a cigányságnak és a nem cigány magyaroknak" - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: "hosszú út áll előttünk, ha jólétet szeretnénk" ezen a vidéken is, de a kormány ezen dolgozik. A nemzetközi romanap, a romák kulturális napja legyen mindig egy olyan állomás, ahol "mindannyian jól érezzük magunkat" - fogalmazott a miniszter, és megköszönte mindazok munkáját, akik azért dolgoznak, hogy a cigányok és a nem cigány magyarok békességben éljenek.

 

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja azt mondta: a roma kultúra a magyar kultúra szerves része, ugyanakkor a bódvalenkei házakat díszítő alkotások szemben állnak azzal a társadalmi valósággal, amelyet a munkanélküliség, a szegénység jellemez. Hangsúlyozta: az unió a magyar elnökség idején határozott arról, hogy szükség van egy olyan európai együttműködésre, amely segíti a helyi társadalmakat az örökölt hátrányok leküzdésében, hogy a szegénység, a munkanélküliség ne termelődjék újra.

 

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és társadalmi összetartozási ügyekben illetékes magyar tagja (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) a nemzetközi roma napon Bódvalenkén 2013. április 5-én. MTI Fotó: Vajda János

 

A Roma Közösségi Hálózat nevében Setét Jenő roma kulturális intézmények létesítését szorgalmazta, valamint azt is, hogy a romák történelme, a romák kultúrája legyen része a magyar köznevelésnek, közoktatásnak. "Azonos emberi értékünk és méltóságunk csak így érhető el" - tette hozzá.

 

Bódvalenkén magyar és több európai országból származó roma festőművészek Pásztor Eszternek, az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság munkatársának ötlete alapján hatalmas képeket festettek és a tervek szerint festenek még a házak falára. Ezzel létrejött egy olyan, az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató szabadtéri kiállítás, amely turistákat vonz a szlovák határhoz közeli kis településre. A pénteki ünnephez hozzátartozott a zene és a tánc; a falu asszonyai bevezették a látogatókat a cigány konyhaművészet rejtelmeibe, és a helyi kézművesek is bemutatták alkotásaikat. A bódvalenkei "Albert Hall" pedig új kiállítással jelentkezett A Heidegger-sztori: roma művészet és európai kultúra címmel.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat - amely három éve gazdája a bódvalenkei freskófalu projektnek - számos programmal egészítette ki az egész napos rendezvényt.

 

A résztvevőket megáldotta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

 

A hivatalos ünnepség után nemzetközi kerekasztal-beszélgetést tartottak nyolc ország roma civil szervezetei, illetve roma programokat működtető hazai és nemzetközi szervezetek képviselői. Ismertették a roma integrációval kapcsolatos álláspontjukat, és ajánlásokat tettek a körülmények javítására.

 

A romák első világkongresszusát 1971-ben Londonban tartották, ezen a küldöttek elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi romanapnak nyilvánították.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt