2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ronald S. Lauder: valós veszélyben a magyarországi zsidók és cigányok
2013. 04. 04. 00:00

A Zsidó Világkongresszus elnökének, Ronald S. Laudernek a véleményét publikálta az egyik vezető német újság, a Süddeutsche Zeitung 2013. április 4-én.

Ronald S. Lauder: valós veszélyben a magyarországi zsidók és cigányokÉletem során nagyon sok különböző kormányfővel és állammal találkoztam a világ minden tájáról, és mind különféle politikai tendenciákat képviseltek. Az én tapasztalatom az, hogy sok közülük egy bizonyos ideológiából indul ki, ami aztán a kormányzatok által gyakorlattá válik. Esetenként ennek ellenkezője is igaz lehet. Szerencsétlen példa erre Orbán Viktor is.

 

A magyar miniszterelnök egykor Európa szerte híres volt dinamizmusáról és pragmatikus konzervativizmusáról. Kiérdemelte a szabad és demokratikus Magyarország bizalmát. Azzal, hogy vezetése alatt csatlakozott a NATO-hoz az ország, nemzetközi szintre emelkedett hazánk megítélése. De manapság Orbán Viktor egyre erősödő nemzetközi kritikák fókuszába került. Miniszterelnökségének második felvonásában tanúbizonyságot tett növekvő szűklátókörűségéről bizonyos társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekben.

 

Egy olyan időszakban, amikor a világ legtöbb állama egyre nagyobb hangsúlyt fektet a diplomáciára, a párbeszédre és az együttműködésre, a „hajrá, én egyedül” Orbán Viktor egy dolgot hangsúlyoz folyamatosan – még pedig azt, hogy Magyarország önmagában is megállja a helyét, nincs szüksége segítségre.

 

A magyarországi szélsőjobboldal valódi veszélyt jelent az itt élő zsidók és romák számára. „A szélsőjobboldali és a szélsőséges Jobbik mozgalom erős befolyással bír” – állítja Lauder. Támogatottságuk folyamatosan növekszik, a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint a második helyen állnak, rögtön a kormánypárt mögött. „A Jobbik ideológiája közel áll a nácikéhoz és a párt néhány nyilvános állásfoglalása szándékosan reprezentálja és idézi fel a Hitler nevéhez köthető háború előtti magyar rezsim rendszerének emlékeit.

 

A Jobbik vezetői - Lauder meglátása szerint - abban hisznek, hogy az igaz magyarok felsőbbrendűek a többieknél. Nyíltan prédikálnak a kisebbségek, például a zsidók ellen. Õk szólították fel a kormányt is arra, hogy készítsenek listát a zsidókról, amely a 70 évvel ezelőtti sötét napokat idézi.

 

Hírhatár

Forrás: www.worldjewishcongress.org