HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hatályon kívül helyezték a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ügyében hozott ítéletet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Március 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla hétfőn a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében benyújtott ügyészségi keresetet elutasító elsőfokú bírósági döntést. A táblabíróság új eljárás lefolytatására kötelezte a Gyulai Törvényszéket.

Hirdetmény

Kissné Koch Ágnes tanácsvezető bíró a végzés indoklása során kifejtette, az elsőfokú ítélet meghozatala óta felmerült tények - többek között az egyesület tagjainak más rendezvényeken végzett tevékenységének – vizsgálata elengedhetetlen a megalapozott döntés meghozatalához.

 

A bíró emlékeztetett: az ügyészség azért indítványozta a civil szervezet feloszlatását, mert az egyesület - a vádhatóság álláspontja szerint - a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán szervezett járőrözése során faji alapú megkülönböztetést tett az emberek között. 

 

Az ügyészség álláspontja szerint a közbiztonság helyreállítása érdekében meghirdetett fokozott járőrszolgálat valójában a bűnözőnek kikiáltott cigány kisebbség megfélemlítését célozta, és egyben sértette a roma kisebbséghez tartozók egyenlő emberi méltósághoz való jogát.
    

 

Kissné Koch Ágnes hangsúlyozta, az egyesülési, a gyülekezési és a véleménynyilvánítás jogának szabadsága ütközhet más alapjogokkal. Ezeket a konfliktusokat az államnak rendeznie kell, úgy, hogy a különböző jogok érvényesülését egymás rovására korlátozza.

 

A bíró közölte, önmagában az, hogy az egyesület tagjai a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonló formaruhát öltve, menetoszlopban, katonai vezényszóra felvonulva járőröztek, nem indokolja a szervezet feloszlatását. Szintén nem indokolja ezt, hogy a szervezet tagjai a cigánysággal kapcsolatban a Jobbikhoz vagy a feloszlatott Magyar Gárdához hasonló nézeteket vallanak.

 

A bíró elmondta, az új elsőfokú eljárást lefolytató Gyulai Törvényszéknek vizsgálnia kell, hogy az egyesület tagjai Magyarbánhegyesen, Kunhegyesen, Sarkadon, Várpalotán, Tiszaroffon, Devecseren vagy Cegléden, illetve a 2012. augusztus 25-én a Magyar Gárda megalapításának ötödik évfordulója alkalmából a fővárosban rendezett ünnepségen megvalósítottak-e olyan tevékenységet, amely indokolná a feloszlatást.

 

Kissné Koch Ágnes közölte, ez a bizonyítás túlmutat a másodfokú eljárás keretein, amennyiben a táblabíróság ezt megtenné, azzal elvonná a Gyulai Törvényszék hatáskörét.

 

A törvényszék tavaly július 25-én utasította el a Békés Megyei Főügyészségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló keresetét, mert a felperes nem tudta egyértelműen bizonyítani a tanúvallomások és a bíróság elé tárt bizonyítékok alapján, hogy az egyesület tevékenysége alkotmányba ütköző volt 2011 márciusában és áprilisában Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon, illetve megsértette a Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, továbbá működése nem felelt meg az egyesületi alapszabálynak.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   belakukorelli  | 2013 Március 26 08:56:26 like(0) dislike(0)

tehát ha nincs rajta sapka akkor nem náci,menetoszlop,vezényszó,gogolva esketés,a nácikhoz hasonló szemlélet stb nem indokolja a feloszlatást,bizonyítani kellene...hölgyeim uraim talán egyetértenek velem abban hogy ez a professzionális szintű elkenése a szarnak.

réges régen börtönben lenne a helyük,ehelyett a magyar jogászok bírák cinkos módon összekacsintanak a náci eszméket képviselő félkatonai szervezetekkel,mintegy bátorítva őket...talán még tippeket is adnak..ne hozzatok sapkát,menetoszlopban vezény szóra lehet településeket ellepni,cigányozni..stbb nem gond..még pénz birságot sem szabnak ki..ez nem jogbiztonság,ez nem demokrácia,ez nem emberi,ez állati,náci,patkány viselkedés,hölgyeim uraim,kedves jogászok birák,szegyeljék a pofájukat,mert ez bizony a demokrácia és az emberi jogok megcsúfolása amit önök művelnek,hánynom kell önöktől.

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

  • Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt