HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Horváth Aladár: Félni van okunk, de megijedni nem

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Március 21    Forrás: Népszabadsággaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A hatalom módszeresen fölszámolta, vagy maga alá gyűrte az ellenzékinek tartott szociális és jogvédő szervezeteket. Azok sincsenek biztonságban, akik még mernek tiltakozni – jelentette ki Horváth Aladár március 21-én, az antirasszista világnapon.

Hirdetmény

A dél-afrikai Sharpeville-ben 1960. március 21-én az apartheid (fajüldöző) rezsim ellen tüntettek. A rendőrök tüzet nyitottak. Mintegy hetvenen vesztették életüket, közöttük nők és gyerekek – idézte fel Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom egyik vezetője, az ENSZ közgyűlése miért ezt a dátumot nyilvánította a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává.

A Dohány utcában, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székháza előtt, mintegy negyven-ötven ember részvételével tartott demonstráción a roma politikus úgy vélte: Magyarországon a gazdasági válságot jóval meghaladó mértékben nő a faji-szociális elkülönítés és megkülönböztetés, a társadalmi feszültség és a gyűlölködés. A politikai hatalom ezt nemcsak hagyja, hanem erre politikát is épít.

 

Az emberek állandó bizonytalanságban és félelemben élnek. Horváth Aladár szerint lezüllött körülöttünk a jog. Nincs jogbiztonság, mert még a saját képükre formált alkotmányukat is négyszer módosították. Visszamenőleges hatállyal hoznak törvényeket, és ahol ez megtörténik, ott minden megengedett: „márpedig jogtisztelő és szavatartó állam nélkül nincs jogállam, nincs jogvédelem”.

 

Milliók sorsa a létbizonytalanság. Micsoda ország az, ahol a helyi hatalmasságok kénye-kedvének kitett emberek azért könyörögnek, hogy heti tízezerért értelmetlen és megalázó közmunkát végezhessenek? – kérdezte.

 

A társadalom fél szolidárisnak lenni – állapította meg Horváth Aladár. A hatalom módszeresen fölszámolta, vagy maga alá gyűrte az ellenzékinek tartott szociális és jogvédő szervezeteket. Azok sincsenek biztonságban, akik még mernek tiltakozni: bármikor lecsaphat rájuk az önkény, folyamatos céltáblái a neonáci paramilitáris különítményeknek.

„Félni van okunk, de megijedni nem” – jelentette ki Horváth Aladár, hangsúlyozva: azért az ORÖ székházához szervezték a demonstrációt, hogy tudatosítsák az országos roma képviseletben, „nekik kellene megvédeni minket”.

A Polgárjogi Mozgalom választ vár Farkas Flóriántól, az ORÖ fideszes elnökétől arra, mit ért „világra szóló roma stratégia” alatt, és hol tart ennek a megvalósítása. Továbbá: magyarázza meg, hogyan lehet a rasszizmus ellen harcolni rasszistákkal, és hogyan lehet a cigányok nevében politizálni cigányellenes törvények megszavazásával?

 

Horváth Aladár elmondása szerint két évvel ezelőtt Farkas Flórián azzal kezdte működését, hogy leszedette a székház faláról a roma holokauszt áldozataira emlékező táblát. Helyére a demonstrálók most egy másik emléktáblát tettek ki. Horváth Aladár és a rendezvény küldöttsége szeretett volna személyesen találkozni Farkas Flóriánnal, de ez nem jött össze: azt a tájékoztatást kapták, hogy a székházban csak az önkormányzat munkatársai tartózkodnak, politikusok nincsenek bent.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   rromano  | 2013 Március 25 17:00:06 like(0) dislike(0)

Az ORÖ székházba cigányok be sem léphetnek, ha nem önkormányzati képviselők, illetve nem 'farkasflóriánok'. akiket igencsak túlzás politikusoknak nevezni. Horváth Aladár feltett kérdéseire mi is várjuk a választ!! Hamar.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt