2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődött a debreceni szórakozóhelyen történt verés vádlottjainak büntetőpere
2013. 03. 19. 00:00

Megkezdődött hétfőn első fokon annak a két biztonsági őrnek a büntetőpere Debrecenben, aki a vád szerint tavaly májusban cigány származása miatt vert meg súlyosan egy férfit a városban.

Tatár Tímea elmondta: a két vádlott hétfőn közösség tagja elleni, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak és súlyos testi sértés bűntette miatt állt a Debreceni Járásbíróság elé.     A vádirat szerint a sértett egy barátjával ment hajnalban a belvárosi szórakozóhelyre, ahová korábban már többször nem jutott be. A bejáratnál a rendész közölte, hogy "nemkívánatos személy a szórakozóhelyen", és elküldte.     

 

Szerették volna megtudni a kitiltás okát, de a rendész válaszképp az elsőrendű vádlottra mutatott, hogy vele kell megbeszélniük a dolgot. H. Imre Lajos elsőrendű vádlottról az ügyészség azt állapította meg, hogy ő a budapesti V. László közvetlen személyes megbízottja több, a belvárosi utcában működő szórakozóhelyen. (V. László vállalkozó előzetes letartóztatásban van azzal a büntetőüggyel összefüggésben, amelyben több vezető beosztású rendőrtiszt is érintett.) 

 

A férfi a vád szerint azonnal kihívó, agresszív stílusban lépett fel a sértettel szemben, és egyértelműen cigány származására utalva küldte el. A sértett jelezte, hogy nem megy be a szórakozóhelyre, mire a vádlott előkapott egy boxert és többször fejen ütötte. A sértett hiába könyörgött folyamatosan, hogy fejezze be a bántalmazást, H. Imre Lajos akkor sem hagyta abba, amikor a férfi a földre került.     

 

Az ütlegelés közben az udvar hátsó, félreeső részébe kerültek, ott I. András másodrendű vádlott is bekapcsolódott a bántalmazásba, de a sértett egy ismeretlen harmadiktól - aki az ajtóban állva korábban elküldte - is kapott ütéseket. A vádlottak a ruhájánál és végtagjainál fogva az udvar hátsó részében lévő szemetes konténerek közé húzták, hogy a szórakozni érkező vendégek ne lássák az erősen vérző férfit, majd otthagyták.     

 

A bántalmazott férfi többek közt többszörös orrcsont- és felső állcsonttörést szenvedett.     

 

A vádhatóság szerint a vádlottak a sértettet cigány származása miatt bántalmazták.     

 

A tárgyaláson H. Imre Lajos részletes vallomást tett: a testi sértésre vonatkozóan - tehát részben - beismerte bűnösségét, azt azonban vitatja, hogy ilyen súlyos sérüléseket okozott. A vádlott visszautasította, hogy a sértettet származása miatt bántalmazta.     

 

I. András vádlott szintén részletes vallomást tett, ő azonban teljes mértékben tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy nem vett részt a bántalmazásban.     

 

A bíróság Horváth Péter vezette büntetőtanácsa úgy döntött, hogy igazságügyi orvos szakértőt rendel ki annak megállapítására, hogy a sértett szenvedett-e maradandó sérüléseket, a korábbi szakvélemény szerint ugyanis ezt csak több hónap múltán lehet megállapítani.     

 

A tárgyalás május 22-én tanúk kihallgatásával folytatódik.