2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Másodfokon is Kolompár Orbán felmentését kérte védője
2013. 03. 06. 00:00

Védője szerint a Kolompár Orbán ellen hozott elsőfokú ítélet téves következtetéseken alapul, megalapozatlan a tényállás, ezért az elsőrendű vádlott felmentését indítványozta.

A Kecskeméti Városi Bíróság tavaly júliusban Kolompár Orbánt első fokon egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ellene és nyolc vádlott társával szemben 2009 novemberében kezdődött perben     a vádlottak közül első fokon kettőt felmentett a bíróság, ketten tudomásul vették az ítéletet míg a másod-, a harmad-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlott fellebbezett.
    

 

Az elsőfokú ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette az OCÖ egykori elnökét.
    

 

Az elsőfokú ítélet idején, valamint azóta is szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság.
    

 

Kolompár Orbánné harmadrendű vádlottat első fokon egy év börtönnel sújtotta a bíróság, az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.
    

 

Perbeszédében Kolompár Orbán védője szerdán azt kérte a bíróságtól, vegye figyelembe, hogy a vádban jelzett cselekmények több mint öt évvel ezelőtt történtek, valamint azt, hogy a per négy év óta húzódik.
    

 

A védő arra nem tért ki, hogy a 2009 novemberében kezdődött pert a vonatkozó törvény értelmében szüneteltetni kellett, mert Kolompár Orbán képviselőjelöltként indult a 2010-es országgyűlési választáson.
    

 

Kürthy-Kovács Tamás ügyész 2012. november 19-én mondott perbeszédében hangsúlyozta: az elsőfokú bíróság megalapozottan állapította meg a tényállást, de nyomatékos súlyosító körülményeket nem vett figyelembe az elsőrendű vádlott, Kolompár Orbán esetében. A vádhatóság képviselője az első- és a másodrendű vádlott esetében hosszabb időtartamú börtönbüntetés kiszabását indítványozta.
    

 

A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.
    

 

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró március 8-án, pénteken hirdet ítéletet.