2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MCF: A társadalmi béke megőrzése minden állampolgár kötelessége és felelőssége
2013. 03. 04. 00:00

A „közrendvédelmi telepek”, vagyis gettók és lágerek korszakát nem szabad újra vizionálni, mert az az út újra egy nagyon sötét korszak felé vezethet.

Arra utalva, hogy a radikális ellenzéki párt ismét az általuk csak „Magyar élet menetének” nevezett demonstrációt tartott, úgy fogalmazott: félő, hogy a „prikezsia gárdát” is létrehozó szervezet a cigányellenességre, a megbélyegzésre, és a rasszizmusra építve akar újra politikai erőt gyűjteni a választások közeledtével, holott valós javaslatokra és megoldásokra, nem „hangzatos szólamokra” lenne szüksége az országnak, beleértve a cigányságot, és az egyre bővülő és szélesedő szegények tömegét.

 

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke arra kéri a Jobbikot, ne látványos felvonulásokat tartsanak, hanem vázolják fel, milyen demokratikus eszközökkel és lehetőségekkel képzelik el felszámolni a szegénységet, a munkanélküliséget, a vidék elmaradottságát és kilátástalanságát, amely romákat és nem romákat egyaránt érint.

 

Ugyanakkor hozzátette, a „közrendvédelmi telepek”, vagyis gettók és lágerek korszakát nem szabad újra vizionálni, mert az az út újra egy nagyon sötét korszak felé vezethet. Egyben emlékezetett, hogy a párt radikális ideológiája adta az inspirációt a 21. század legbrutálisabb etnikai alapú sorozatgyilkosságához is, és hat ember, köztük egy ötéves kisgyermek vesztette életét, és egy egész ország rettegett.

 

A roma politikus a felvonulásokkal és az azt körülvevő és kísérő médiahadjárattal, propagandával együtt a valós problémát abban látja, hogy míg a korábban békésen egymás mellett élő emberek között indulatokat szítanak, a reklámrendezvények után a szónokok a zászlóerdős és katonai alakzatokban álló kíséreteikkel levonulnak, és a felkorbácsolt indulatokon kívül semmi mást nem hagynak hátra. Pedig a megmozduláson részt vevő, vagy érintett embereknek továbbra is együtt kell élniük, ott kell lakniuk, és saját településük, környezetük és életük gazdagításán kell dolgozniuk.

 

Mindezért azt javasolja, a párt a társadalmi béke megteremtése érdekében minden állampolgárt egyformán segítő javaslatokkal álljon elő akár helyi, akár parlamenti szinten. A cigányságtól pedig azt kéri, ne üljön fel a provokációnak, ne engedje, hogy a sokszor szintén politikai, vagy önös célok érdekében fellépő emberek szavainak hatására még nagyobb teret és lehetőséget adjanak akár ellendemonstrációval, vagy a folyamatos tiltakozással.

 

RomNet/HBA