HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cigányzenész, aki a Jobbik városi elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Március 04    Forrás: Kácsor Zsolt | Népszabadság


Ez a cikk archív

A hajdúszoboszlói Jobbik-elnök maradéktalanul egyetért pártja minden megnyilvánulásával. Szerinte például a bűnöző romák megérdemlik, hogy orknak meg reteknek hívják őket. Amúgy ő maga is roma.

Hirdetmény

Azzal a hírrel hívtak föl Hajdúszoboszlóról, hogy a Jobbik új városi elnöke, akiről mindenki tudja, hogy cigány ember, s esténként egy étteremben zongorázik és énekel, a minap kitűzte a székely zászlót a városháza homlokzatára.


Először nem vettem komolyan a telefonhívást, mert nem hittem el, hogy a romák ellen uszító szélsőjobboldali párt egyik tisztségviselője egy cigány zenész lehet, aki ráadásul székely zászlóval akciózik. De miután utánanéztem az információnak, kiderült, hogy félig igaz: a Jobbik hajdúszoboszlói elnöki tisztét 2013 februárja óta valóban az a 44 éves Jónás Kálmán tölti be, aki a helyi Béke Hotelben dolgozik vendéglátós zenészként.

 

Nyíltan vállalja roma származását, a párt honlapján lévő önéletrajzában büszkén említi, hogy édesapja cigányprímás volt. A székely zászlót azonban nem ő tűzte ki, hanem egy helyi fideszes politikus, Jónás Kálmán az akciónak csak kezdeményezője volt. Milyen ember lehet Jónás Kálmán? Ha jobbikos, akkor nyilván olvassa azt a bizonyos hírhedt szélsőjobboldali online újságot, s tudnia kell, hogy azon a portálon a cigányokat rendszeresen „orkoknak, trolloknak, retkeknek” nevezik a Jobbikkal rokonszenvező hozzászólók, s ezek még csak az enyhébb kifejezések.

 

Miképpen azonosulhat egy ilyen párttal egy cigány ember? Önéletrajza szerint Jónás Kálmán 1969-ben született Debrecenben, mint írja, „cigányprímás apa és kisnemesi kulák származású anya egyetlen gyermekeként. Mindkét szülőm családjára nagyon büszke vagyok.” Hétéves korától tanult zongorázni, tanult klasszikus zenét és dzsesszt is. 1989-ben tett előadó-művészi vizsgát, ezután különböző hajdúszoboszlói szállodákban együtt zenélt édesapjával annak 1996-ban bekövetkezett haláláig.

 

Évekig dolgozott Hollandiában, s megfordult tengerjáró hajón is. Jelenleg egyéni vállalkozó, a helyi képviselő-testület kulturális, oktatási és sportbizottságának külső tagja. Érdeklődési köréről ezt írja: „politika, a kultúra különböző ágai, számítástechnika, hagyományőrzés, állatvédelem és zene”. Az általam megkérdezett hajdúszoboszlóiak azt mondták róla: „Nem lenne semmi baj vele, egyszerű gondolkodású muzsikusgyerek, csak az a gond, hogy az utóbbi időben nagyon beszippantotta a politika.” Ismerősei szerint Tónó – ez a beceneve – „kritika nélkül elfogadja a jobbikos propagandát, és már úgy szajkózza a rovásírásos-turulos nemzetmentő leckét, mintha csak ő írta volna”.

 

Egy másik ismerőse így fogalmazott: „Vitatkozni nehéz vele, mert szinte szó szerint átveszi Vona Gábor mondatait, jobbikos tevékenysége pedig leírható a kettős kereszt fölállításával, a rovásírásos helységnévtábla kihelyezésével, s most a székely zászló kitűzettetésével, hát ennyi.”

 

 

Jónás Kálmán - elnök

 

1969.02.03.-án születtem Debrecenben, cigányprímás apa, és kisnemesi kulák származású anya egyetlen gyermekeként. Mindkét szülőm családjára nagyon büszke vagyok.

 

Iskoláimat lakóhelyemen, Hajdúszoboszlón végeztem, előbb a 4. sz. (jelenleg Bárdos Lajos) Általános Iskolában, majd a Hőgyes Endre Gimnáziumban. Párhuzamosan, hét éves korom óta zongorázni tanultam, 18 éves koromig klasszikus zenét, a helyi zeneiskolában, utána Pesten, előbb a Vasutas Művészeti Iskolában, majd az Országos Szórakoztatózenei Központ Stúdiójában künnyűzenét, jazzt. 1989-ben előadóművészi vizsgát tettem.

 

1989-től 1996-ig, édesapám haláláig együtt zenéltünk különböző hajdúszoboszlói szállodákban. Ezzel párhuzamosan 2003-ig egy ügynökségen keresztül sorozatos negyedéves külföldi szerződéseket teljesítettem, leginkább Hollandiában, de dolgoztam tengerjáró hajón is. 2006 óta egyéni vállalkozóként tevékenykedem.

 

Érdeklődési köreim: politika, a kultúra különböző ágai, számítástechnika, hagyományőrzés, állatvédelem, és zene - természetesen.

 

Politikai pártnak ezelőtt még sosem voltam tagja, az országunk utolsó lehetőségének tartom a Jobbikot, ezért csatlakoztam a januári újjáalakuláskor. 2009 nyara óta alelnökként dolgoztam, leginkább logisztikai, és kiadványszerkesztési munkákat végztem, majd 2013. februárjától elnökként vezetem az alapszervezetet.

 

2010. októberétől külsős bizottsági tagként részt veszek a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság munkájában.



Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a Mandinernek



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt