HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánytelepen járt az amerikai nagykövet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Február 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Nyíregyházán tájékozódott a helyi romákat érintő társadalmi felzárkóztatási programokról Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter társaságában kereste fel kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megyeszékhelyet.

Hirdetmény

A nagykövet és a miniszter Kocsis Fülöp görög katolikus megyés püspök, valamint az önkormányzat meghívására érkezett Nyíregyházára. Megtekintették egyebek mellett a Huszár-telepi, integrált oktatást folytató általános iskolát, illetve látogatást tettek a teleprehabilitációs program keretében felújított, illetve a felújításra váró telepi lakóházakban.


 

Modellértékű, ami megvalósult Nyíregyházán a 410 millió forint összköltségű Bizalom és munka program segítségével - jelentette ki Balog Zoltán a nagykövettel közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

A tárcavezető hozzátette: a szabolcsi megyeszékhely azért is fontos ebben a programban, mert a kormányzat, az egyház, a civil szervezetek, vállalkozások és a romák összefogásával, a Türr István Képző és Kutató Intézet koordinálásával foglalkoztatás és oktatás valósult meg.

 

A modellprogram révén tavaly december végén 18 család költözhetett be az egyik, teljesen felújított Huszár-telepi házba. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az épületet azok a romák újították fel, akik maguk is ezekben a házakban laknak.

 

Azért olyan sikeres ez a kezdeményezés, mert azokat, akik ott dolgoztak a kőműves mellett a ház felújításán, a kőműves később fel is vette dolgozni - utalt a tárcavezető arra, hogy a felújítást végző társaságok több roma továbbfoglalkoztatását is vállalták. Balog Zoltán beszédében emellett a roma gyerekek integrációjának fontosságát és a korábban elindult, roma nők képzését segítő programot emelte ki.

 

A Nő az esély európai uniós finanszírozású projekt keretében ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben - fűzte hozzá a tárcavezető. Európai uniós forrásból további két olyan kezdeményezés valósul meg, amelyek a leghátrányosabb helyzetűek munkaerő-piaci esélyeinek növeléséért motiváló és öngondoskodást erősítő képzést adnak a részt vevőknek.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis a sajtótájékoztatón méltatta azt a munkát, amelyet az innovatív programokon keresztül a hátrányos helyzetű családokért végez a kormány.

 

Hangsúlyozta, hogy a szegénység és az integráció nagyon nagy kihívás nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is. Tapasztalatait összegezve a nagykövet azt mondta, nagyon nagy munka ismerkedhettek meg, amelyet a gyermekek és a felnőttek képzésében, előmenetelének segítéséért fejtettek ki.

 

Látogatásán Eleni Tsakopoulos Kounalakis Aktív állampolgárságért oklevelet adott át a Human-Net Alapítvány képviselőjének a Huszárvár Szocio-kulturális Központban.

Az amerikai nagykövetség 2012-ben az aktív állampolgárság évét ünnepelte, ehhez kapcsolódva oklevéllel ismerte el azoknak a civil szervezeteknek, vállalatoknak, intézményeknek és aktivistáknak a munkáját, akik, illetve amelyek tevékenyen járulnak hozzá közösségeik fejlesztéséhez. Díjat kapott például a Baptista Szeretetszolgálat, a gödöllői Regina Alapítvány, a Háttér Társaság a Melegekért, Az Élet Menete Magyarország, a Magyar Vöröskereszt, a Fiatal Vállalkozók Szövetsége és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium. Legutóbb, idén januárban a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet tüntette ki az amerikai nagykövet, elismerve a szervezetnek az élelmiszer-adományok gyűjtésével és elosztásával a rászorulóknak nyújtott támogatását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt