2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Állami támogatást kapnak az orosz cigányok
2013. 02. 22. 00:00

Az orosz kormány kidolgozott egy a cigányoktársadalomba való integrálásáról szóló programot,amelynek keretein belül azok lehetőséget kapnak kulturális,oktatási és üzleti programokban való részvételre.

Mostantól a cigányság egyszerűsített formában fogja majd megkapni a papírjait, továbbá részesülnek ingyenes jogi konzultációban, valamint gazdaságilag is segíteni fogja őket az állam. Azoknak, akik vállalkozást nyitnának, biztosítják a megfelelő segítséget. A potenciális kereskedőket előzetesen kitanítják. A „cigány üzletnek” meg kell, hogy legyen a sajátossága, amely figyelembe venné ennek a népnek a mentalitását – magyarázza az Üzleti Oroszország szervezet társelnöke, Vlagyimir Golovnyev.

 

- Nyilvánvaló, hogy ezek nem gyártással kapcsolatos, hanem kereskedelmi vállalkozások lesznek. Ez a cigányok vérében van. Ha megnézzük azokat az embereket, akiknek van érzéke a kereskedelemhez, akkor a cigányok között sokkal nagyobb ez az arány, mint a népesség többi részénél.

 

A 2010-es népszámláláson 220 ezer ember jelölte meg nemzetiségként a cigányt. Gyakorlatilag azonban sokkal többen tartoznak ehhez a nemzetiséghez, mintegy 1 millióan. Az állami támogatás segít a cigányságnak az oroszországi megélhetéshez – mondja az Orosz Tudományos Akadémia Néprajzi és Antropológiai Intézetének igazgatója, Vlagyimir Zorin.

 

- A cigányok tábori életmódot folytatnak, gyakran vándorolnak, ritkán telepednek le. A néprajzi kulturális fejlődés sajátosságaival összefüggésben a cigányság körében jelen vannak a szociális-gazdasági, a munkahellyel, dokumentumokkal kapcsolatos problémák.

 

Még egy pont a kormányprogramból – a gyerekek oktatása. A gyerekeknek meg akarják tanítani az orosz nyelvet, valamint a tipikus cigánymesterségeket, úgy, mint a kovácsolás vagy a varrás.

 

Ezen kívül pedig a kormányprogram értelmében szigorúbban ellenőriznék azokat a cigányokat, akik összefüggésbe hozhatóak bűnügyi körökkel.