HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Európai roma integrációs program a máltai szeretetszolgálat irányításával

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Február 08    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az Európai Unió 1,8 millió eurós támogatásával nyolc országot érintő roma integrációs programot koordinál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ). A program nyitó konferenciáját csütörtökön rendezték a szeretetszolgálat "referenciatelepülésén", a Heves megyei Tarnabodon.

Hirdetmény

Az Albánia, Bulgária, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna részvételével zajló kétéves  projekt keretében egymás országaiban bevált módszereket tekintenek át a szakemberek a roma közösségek integrációja érdekében. Az összegyűjtött, működő pozitív modellek adaptációjára az Európai Unió pályázatot hirdet 2020-ig tartó költségvetési ciklusának keretében.
    

 

Langerné Victor Katalin, a programban partnerként részt vevő Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Európa-szerte 15 millió roma él, és éppen Magyarország volt a kezdeményezője a magyar EU-elnökség során egy európai roma keretstratégia megfogalmazásának.
    

 

Úgy vélekedett, hogy az integráció érdekében komplex beavatkozás szükséges, amely egyszerre koncentrál - többek között - az oktatásra, a lakhatásra, illetve a szociális viszonyokra.
    

 

Éppen ezért a gyakorlati megvalósítás során fontos a "terepen" helyismerettel rendelkező civil szervezetekkel és egyházakkal történő együttműködés. Az úgynevezett komplex telepprogramot például civil szervezetek, a roma szakkollégiumi programot pedig egyházak bevonásával kívánják megvalósítani. Ugyanakkor a tárca számára a tapasztalatgyűjtés lehetőségét is jelenti, hogy más európai országok miként kezelik a kérdést, hiszen a pozitív példák később itthon is felhasználhatók.
    

 

Langerné Victor Katalin kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a hátrányos helyzetűeket, tehát nemcsak a romákat érintő Nemzeti felzárkóztatási stratégia keretében, 2012 és 2015 között, 200 milliárd forintnyi pályázati forrás használható fel.
    

 

Olyan elkülönített programokat is tartalmaz a stratégia, amelyek a leghátrányosabb helyzetű térségekre koncentrálnak - mondta a helyettes államtitkár.
    

 

A projektben részt vevő nyolc országra azért esett a választás, mert ezekben az államokban él az európai roma lakosság 60 százaléka.
    

 

Tarnabodon már egy évtizede folytat integrációs tevékenységet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program a "befogadó falu" projekttel kezdődött, amelynek keretében hajléktalan családok telepedtek le a községben. Azóta játszóház, tanoda, elektronikai bontóüzem létesült a településen, a máltai szeretetszolgálat működteti a falu óvodáját és iskoláját.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   peterbogdanv  | 2013 Február 08 20:12:00 like(1) dislike(0)

Tisztelt Felős Vezetők!

Remélem nem veszik rossz néven, ha megkérdezem, hogy miért nem a cigáyság valamelyik Országos szervezete, akár Magyarországról az ORÖ,  Farkas Flórián vezetésével koordinálja ezt a nagyszabású programot, hiszen talán egyik országban sincs olyan példás együttmúködés kormányok és Roma szervezetek közt, mint Magyarországon.( Volt-e valakivel erről egyeztetés, hogy ki koordinálja a programot?) Bátran megmerem jegyezni,hogy a tapasztalata és az Országos Önkormányzat szakmai stábjának is a tapsztalata képes lenne egy ilyen feladat koordinálására. Természetesen minden segítő partnerre is ebben számitanánk. Kérjük végre bizzák arra a romákat érintő programokat, akik egy identitásuak! Vagy talán tart valamitől valaki,hogy ilyen koordináció esetén talán elveszik a célkitűzés, vagy a pénz? Ennek ellenkezőjét bizonyította a 20 év alatt elveszett 120 miliárd forint, amit nem a romák felügyeltek és amit romák integrációjára kellet volna költeni. Kezeljék már végre felnőttnek a ROMA politikusokat és érdemben foglalkozzanak a roma kérdéssel és vonják be e roma vezetőket! Egy segítő romapolitikus Somogy megyéből  B.P.

#1   rromano  | 2013 Február 08 19:22:51 like(0) dislike(0)

Na, így viszi el az egyház a romák pénzét, gondolom, mint a roma integrációs tanács tagja. remélhetően, jut a tanács többi tagjának is, a falvak cigányinak úgysem. A "szakemberek" majd utazgatnak, filmeket csinálnak, az eredményekről nem tájékoztatják a romákat, pénz az ablakban. Esetleg részt vehetnek a pályázatokban célcsoportként havi  47 000 Ft-ért. Miért hagyjuk?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt