2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ottawai magyar nagykövet szerint a Jobbik nem szélsőjobboldali párt
2013. 02. 04. 00:00

Pordány László, Magyarország ottawai nagykövete elmondta a kanadai SUN TV-nek, hogy a Jobbik nem szélsőjobboldali párt és hozzátette, hogy a jobbikosoknak nincs is nagyon közük a Magyar Gárdához.

A tavaly készült interjúra véletlen bukkantam rá a YouTube-on, hiszen nem vagyok a kanadai bulvár tévé rendszeres nézője. De az elhangzottak annyira döbbenetesek, hogy így késve is érdemes foglalkozni a nagykövet szavaival.

A hét perces interjút Michael Coren készítette Pordánnyal és a beszélgetés alapja az volt, hogy Magyarországot azért támadja a nyugati, baloldali média, mert Orbán Viktor kormánya konzervatív és családbarát mer lenni. A kanadai műsorvezető szerint Orbán Viktor politikája bizonyára semmiben sem szélsőségesebb Margaret Thatcherétől, vagy Ronald Reaganétől. Pordány elmondta Corennek, hogy egy “összehangolt kampány folyik Magyarország ellen.”

 

“Azok a politikai erők, amelyek elleneznek bármit, ami konzervatív, ezúttal kissé megijedtek attól, hogy talán a magyar jobboldal választási sikere elterjedhet Európában és másutt”–mondta Pordány. Aztán hozzátette: “Volt nálunk ez az úgynevezett rendszerváltás–vagy politika átalakulás–vagy micsoda, több mint húsz évvel ezelőtt. De a kommunizmus még mindig jelen van.” Pordánynak ebben részben igaza is lehet. A Fidesz az egyetlen párt az Országgyűlésben, mely az ügynökakták nyilvánosságrahozatala ellen ágál. És – mint, ahogy tudjuk – a Fidesz törekedett a kommunista állambiztonság történetét feltáró levéltári anyag megsemmisítésére, mely elbukott kísérletet Pordány László és a fideszes kanadai magyarok alapvetően támogatták.

 

De az interjú igazán hajmeresztő részére akkor került sor, amikor Magyarország nagykövete a Jobbik védelmére kelt. Coren szerint miközben Orbán kormánya nem szélsőséges, a Jobbik viszont az. Erre Pordány nyomban helyreigazította a kanadai riportert. “Ez nem egy militáns szélsőjobb. Sőt, a ‘szélsőjobboldali’ jelző sem a legjobb kifejezés rájuk. Én inkább radikális jobboldalnak hívnám őket”–mondta Pordány, aki hozzátette, hogy azért a kormány mégsem ért velük egyet.

 

“Volt egyszer egy olyan kvázi-militáns szervezet, amely kapcsolatban állt ezzel az úgynevezett jobboldali párttal, de még ez a kapcsolat sem volt közvetlen”–mondta Pordány az úgynevezett jobboldali Jobbikról. “Ne felejtsük el, hogy ez egy parlamenti párt. Nem kell velük egyetérteni”–legitimizálta a nagykövet a Jobbik politikáját.

 

A nagykövet kacagva beszélt az antiszemitizmusról. Szerinte Magyarországhoz képest van sokkal antiszemitább ország Európában. Azt viszont tudjuk, hogy az ottawai magyar nagykövetségnek igencsak magas a tűrőképessége, ami az antiszemitizmust illeti. Például a Kanadai Magyar Hírlap cikke után határolódott el Pordány attól a torontói magyar nácitól, akinek zsidózó levelét hálásan megköszönte az ottawai nagykövetség.

 

Miután előkerült Pordány jobbikos interjúja, lapunk felkereste a nagykövetségen Oláh Lajos elsőbeosztottat. Megszerettük volna tudni, hogy a nagykövetség ma is osztja-e azt a nézetet, miszerint a Jobbik korrekt, nem szélsőjobboldali párt. De az Orbán kormány diplomatája nem válaszolt felkeresésünkre.

 

Pordány kanadai interjúja alátámasztja azt a gondolatot, miszerint a magyar jobboldal és szélsőjobboldal közti határ szinte teljesen eltűnt. A Fidesz egy-egy politikusa időnként csak elítéli az antiszemitizmust, de az igazság akkor derül ki, amikor egymás közt vannak.