2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Feljelenti az MCF Bayer Zsoltot
2013. 01. 10. 00:00

Büntetőfeljelentést tesz a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója ellen - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az újságírót a január 5-ei írásával kapcsolatban jelentik fel, mert álláspontjuk szerint a szerző a "magyarországi cigánysággal szemben izgatás, uszítás és gyilkosságra való felbujtás bűncselekményt követett el". 
    

 

A feljelentést a szervezet tisztségviselői hétfőn adják át Polt Péter legfőbb ügyésznek - áll a közleményben.
    

 

Az MCF országos elnöksége továbbá arra kéri a Fidesz országos elnökségét, hogy - miként ezt demokratához híven megtette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter - határolódjon el Bayer Zsolttól, és zárja ki a pártból.
    

 

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy szerdán közösség elleni izgatásra hivatkozással két magánszemélytől is érkezett feljelentés a Legfőbb Ügyészségre a Magyar Hírlapban január 5-én megjelent újságcikk miatt. A Legfőbb Ügyészség mellett a Fővárosi Főügyészségre is érkezett feljelentés a cikkel kapcsolatban - tette hozzá. 
    

 

Bayer Zsolt szóban forgó szombati írásában a szigethalmi esetre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.
    

 

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.
    

 

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Stefka István főszerkesztő a lap internetes oldalán kedden nyilatkozatot tett, ebben azt írták, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata. A lap internetes oldalán szerdán frissítették a nyilatkozatot; ebben már nem szerepel elnézéskérés. Azt írták, hogy a Magyar Hírlap "visszautasítja a posztkommunisták legújabb boszorkányüldözését", továbbá arra hívták fel a lap olvasóit és támogatóit, "álljanak ki" főmunkatársukért, a lapért és a nemzeti kormányért.