2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megtagadták egy cigánypárt bejegyzését
2012. 12. 27. 00:00

Jogerősen megtagadta a Magyarországi Cigányok Országos Pártja nyilvántartásba vételét a bíróság. A Győri Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az erről szóló korábbi döntést.

Máté Kinga, a Győri Törvényszék sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta: A Magyarországi Cigányok Országos Pártja 2012. március 23. napján nyújtott be bejegyzési kérelmet a Győri Törvényszéken. Az eljárás során a bíróság hiánypótlásra szólította fel a kérelmezőt, mivel a beadvány több pontban sem felelt meg a jogszabályoknak, így a civiltörvénynek és a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseinek.

A szóvivő példaként említette: a névvalódiság alapkövetelményébe ütközött például, hogy a szervezet országos hatókörűnek nevezte magát annak ellenére, hogy nem igazolta: legalább hét megyében tartós tevékenységet végez.

 

A hiánypótlás során kiderült továbbá az is, hogy a szervezet a saját elfogadott alapszabályával ellentétes módon választotta meg tisztségviselőit.

 

Többek között fenti okok miatt a bíróság a párt nyilvántartásba vételét megtagadta. A döntéssel szemben a kérelmező jogi képviselője fellebbezést nyújtott be, a Győri Ítélőtábla az elsőfokú határozatot helybenhagyta, így a párt bejegyzésének megtagadásáról szóló döntés jogerős.