2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Botrányok helyett új szakpolitika
2012. 12. 10. 00:00

Farkas Flórián, az országos roma önkormányzat elnöke: húsz év után most látok először valami fényt a romaügyek alagútjában.

Balog Zoltán (balra) miniszter és Farkas Flórián a parlamentben. Van kivezető út a reménytelenségből (Fotó: Csudai Sándor)

Balog Zoltán (balra) miniszter és Farkas Flórián a parlamentben. Van kivezető út a reménytelenségből (Fotó: Csudai Sándor)

 

„Úgy tűnik, sikerrel küzdöttem, hogy a járások rendszeréből se maradjon ki a roma képviselet. Ha minden jól halad, országosan száz álláshelyet sikerült megnyernem a cigányságnak” – mondta a Magyar Hírlapnak az elmúlt időszakot értékelve Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

 

„A honvédelmi tárcával kötött megállapodásunk része annak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a kormány között létrejött keret­megállapodásnak, amelyben Orbán Viktor miniszterelnökkel ígéretet tettünk, az ORÖ a legkülönbözőbb szakmai területeken segít a minisztériumoknak abban, hogy a lehető legtöbb területen képzésekkel, valamint a foglalkoztatás bővítésével együttesen segítsék a cigányság társadalmi és munkaerő-paci szerepvállalásának bővülését” – mondta lapunknak Farkas Flórián. Az ORÖ elnöke szerint a társadalmi integrációt és az előítéletek lebontását az szolgálja leginkább, ha a többségi társadalom a munka hétköznapi világában a legkülönbözőbb munkaterületeken találkozik roma kollégákkal. Márpedig „a rend- és honvédelem különösen fontos terület, az itt munkába álló cigány fiatalok valóban sikeresen bonthatják le a rossz sztereotípiákat, s növelhetik a társadalmi szolidaritást. A rendőrséggel már az év elején megkötöttük a megállapodást” – mondta Farkas Flórián.

 

Az ORÖ-elnök szerint a nehéz államháztartási helyzet és a korábbi kormányok teljesítményeihez képest jól halad a cigányság foglalkoztatása a köz- és államigazgatásban, de „elvárásainkhoz képest még sok a teendő”. Farkas Flórián emlékeztetett, a Bajnai-kormány ötszáz roma fiatalt akart a közszolgák sorába felvenni, s bár a szándék jó volt, a teljesítmény már korántsem. Mintegy hatvan helyet tudtak feltölteni. Tavaly január óta azonban több mint négyszáz roma került a közigazgatásba, s nyolcszáz roma asszony kezdte meg a Nő az esély programban, hogy szociális gondozó legyen a saját közösségében. „Ez utóbbi kezdeményezést még tavaly tavasszal vetettem fel Lakiteleken” – jegyezte meg a politikus.

 

A következő lépcsőfok a cigányság bevonása lehet a járási rendszer kialakításába. „Nem akarok elébe szaladni az eseményeknek, de annyit elárulhatok, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel egy hónapon belül komoly bejelentést akarunk tenni. Küzdöttem azért, hogy a járások rendszeréből se maradjon ki a roma képviselet, s úgy tűnik, sikerrel. Ha minden jól halad, országosan száz álláshelyet sikerült megnyernem a cigányságnak. Ha ez rendszerszinten összejön, tényleg azt mondhatom, hogy áttörés történt a roma politikában. Ha elérjük, hogy a romaügyek kezelésében maga a roma társadalom tagjai nyújtsanak segítő kezet, akkor már érdemes volt belekezdeni” – fogalmazott.

 

Farkas Flórián egyébként a kormányváltás óta eltelt időszak legfontosabb intézkedései közül a Start-munkaprogramot és a roma fiatalok számára teremtett új képzési, oktatási kereteket nevezte meg, az ösztöndíjaktól kezdve a roma szakkollégiumokig. A következő hónapok legfontosabb feladatának pedig a járási képviselet mellett a szociális szövetkezeti rendszer kiépítését, illetve a legsürgetőbbnek a telepek, valamint a lakhatás körülményeinek javítását tartja. „Ez utóbbit a lehető leghamarabb meg kell oldani, első lépésként a minimális körülmények javítását, leginkább egészségügyi szempontból. Százötvenezer szűrővizsgálatot terveztünk a ciklusra. Ez még nem kezdődött el, vagy legalábbis nem országosan és kampányszerűen. Ezt mindenképpen szorgalmazni fogom Szócska Miklós államtitkárnál” – szögezte le, megismételve, a lakhatást és az egészségügyet együtt kell kezelni.

 

„Megfogadtam képviselőtársaimnak, hogy vezetésem alatt bezárom a botránypolitika kapuit, és a cigánypolitikát szakpolitikaként kezelem. Nem hangzatos beszédeket tartok, ahogy a parlamenti vitanapon azt Szabó Tímea LMP-s képviselőtársam hiányolta, hanem reggel veszem az utam valamelyik minisztériumba, és azt kérdezem: ment-e ma egy kicsit is előrébb a roma társadalom ügye – mondta az elnök, majd úgy folytatta: – Nem vagyok hátradőlős fajta, sohasem vagyok elégedett. De biztos, húsz év után most látok először valami fényt a romaügyek alagútjában. Van egy elhivatott kormány, s van több mint kétharmados egység az ORÖ-ben. A miniszterelnök a nyáron megígérte, önálló romaügyi tanácsot hoz létre a saját vezetése alatt. Ha ez munkába áll, még inkább bizakodó leszek.”

 


 

Balog Zoltán: Együtt kell működni

 

Szükség van olyan roma magyar középosztályra, amely képes az összefogásra, és példát mutat abban, hogy van kivezető út a nyomorból és a reménytelenségből – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat berekfürdői konferenciáján. Hozzátette, a kormánynak akkor is fontos a roma felzárkózás ügye, ha néha a látszat mást mutat, és hallani olyan negatív, gyűlölködő hangokat, melyek szerint a felmerülő problémákra nem ez a megoldás. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy együttműködjünk” – hangsúlyozta a távirati iroda tudósítása szerint. Balog szerint nemcsak magyar, hanem cigány rasszizmus is létezik, amely a „konfrontációban érdekeltek” malmára hajtja a vizet, miközben rengeteg olyan magyar és roma van, aki segíteni akar egymáson. Az utóbbi időben falak omlottak le a magyarok és a romák között – jelentette ki beszédében az ORÖ elnöke, Farkas Flórián. (KD)