2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog a cigányokat vádolja rasszizmussal
2012. 12. 09. 00:00

Balog Zoltán “emberi erőforrás miniszter” folytatja a cigányok problémáinak ráolvasással történő megoldását. A kenetteljes szövegek mellett ezúttal is a kisebbséget vádolták saját nyomorával ...

Magyarországnak szüksége van egy olyan roma magyar középosztályra, mely az együttműködésben érdekelt – jelentette ki a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján az emberi erőforrások minisztere Berekfürdőn. Balog utalt arra, hogy nemcsak magyar, hanem cigány rasszizmus is létezik, amely a “konfrontációban érdekeltek” malmára hajtja a vizet, miközben rengeteg olyan magyar és roma van, aki segíteni akar egymáson. Balog ezzel a Jobbikhoz hasonló vádakkal illette a romákat, és ezúttal is őket tette felelőssé a kilátástalan helyzetért.

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat nem öntudatos polgárokat nevel, akik egyenrangó polgárai az országnak, és nem tűrnek semmiféle megkülönböztetést. Ez kiderült Orosz Atanáz görög katolikus püspök szövegéből, aki arról beszélt: “a szakkollégium roma diákjainak fontos szerepük lesz Magyarország jövőjének alakításában, hivatásukat azonban csak kellő alázattal lesznek képesek betölteni” – tette hozzá. A nagyegyházak a roma szakkollégiumból a többségi társadalommal és a tekintélyelvű vallási állammal szembeni alatt valókat képez, akik megtanulják, hogy meg kell hunyászkodniuk alázatosan, ha azt akarják, hogy emberszámba vegyék őket.

 

Az MTI híradása szerint a szakkollégiumi hálózatot fenntartó egyházak nevében Bölcskei Gusztáv református püspök a rendezvénynek otthont adó épület születésének történetét felidézve a megbékélés fontosságát hangsúlyozta. Fabiny Tamás evangélikus püspök köszöntőjében megemlítette: a több mint 70 millió hívet tömörítő evangélikus világszövetség idei hivatalos üdvözlőkártyáján egy magyarországi roma festőnek a cigányok vándorlását megjelenítő alkotása szerepel majd. Ha ezt megtudják a magyar romák, biztosan nagyon boldogok lesznek, és eszükbe sem jut, hogy Magyarországon elképzelhetetlen, hogy a televízióban roma bemondó legyen, ha mégoly tehtséges is, vagy egy cégben cigány legyen a főnök, és magyarok a beosztottak, mert a cigányt még takarítónak sem veszik fel. Az Orbán-kormány dicsőségjelentései csúcsokat döntenek, a hazudozással Dunát lehet rekeszteni, de a romák helyzete soha nem volt ilyen rossz, mint jelenleg.

 

Hogy a kép teljes legyen, felszólalt a romakérdésből király módjára élő, saját cigányságának elárulásából dőzsölő, megélhetési roma vezető, Farkas Flórián is. “Az utóbbi időben falak omlottak le a magyarok és a romák között” – jelentette az Országos Roma Önkormányzat elnöke, de arról nem tett említést, hol látta ezeket a leomlott falakat. Farkas Flórián áttörésként, a kormány és a cigányság példátlan közös sikereként említette, hogy romák százai dolgozhatnak társaik felemelkedéséért és további tízezrek családjuk megélhetéséért Magyarországon. Ha Farkas Flórián a közmunkára gondolt, ahova rabszolgaként viszik a romákat dolgozni, akkor megérett arra, hogy valamelyik közmunkás roma a lapáttal verje be a fejét, vagy beállítsa maga helyett dolgozni annyi pénzért egy hétre.

 

“A rendszer összeért és jó az irány” – mondta a cigányság árulója: szorgalmazni fogja, az év végéig legyen kormányzati döntés a romaügyi tanács létrehozásáról, és kezdje meg munkáját a cigányságot segítő foglalkoztatási szövetkezet.

 

Mégiscsak a lapát lenne a jobb megoldás.