HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romák integrációját sürgeti az Európa Tanács kisebbségi biztosa

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 November 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A cigányok elüldözése helyett integrációjukra szólítja fel az Európa Tanács (ET) tagállamait a szervezet kisebbségi biztosa, Nils Muiznieks csütörtökön közzétett közleményében.

Hirdetmény

A lett politikus rámutat, hogy a romák helyzetéről sok vita folyt Európában az elmúlt években, de úgy látja, a kormányok nem sok konkrét intézkedést hoztak "Európa leginkább megkülönböztetett kisebbségének" érdekében.

 

Nils Muiznieks leszögezi: véget kell vetni a kilakoltatások ördögi körének. Az ET biztosa szerint Franciaországban nyáron és ősszel több mint 5000 romát lakoltattak ki, Olaszországban szeptemberben 250 cigányt kényszerítettek lakhelye elhagyására a hatóságok. A csehországi Ostravában olyan lerobbant épületekből telepítettek ki roma családokat, amelyekben évek óta éltek, szociális szervezetek szerint pedig olyan helyre költöztették őket, amely nem megfelelő a gyerekek számára. Szerbiában, Belgrádban pedig mintegy 1000 cigányt lakoltattak ki idén tavasszal; közülük egyesek más városokban kerestek menedéket, másokat Belgrád külső részén, konténerekben helyeztek el, ahol sem munkalehetőség nincs, sem egészségügyi ellátáshoz nem férnek hozzá - ismerteti a kisebbségi biztos.
    

 

Muiznieks úgy véli, hogy a társadalmi integráció nélküli kilakoltatások hasztalanok, a romák elüldözése nem jelent hosszú távú megoldást az őket sújtó társadalmi kirekesztettségre és mélyszegénységre. A biztos szerint a kilakoltatások még károsak is a társadalmi integráció szempontjából, mert a kilakoltatott családok gyermekei így a legtöbbször az iskolából is kiesnek.
    

 

"A kilakoltatások közül sok ellentétes az emberi jogok nemzetközi követelményeivel, amelyek több jogot is biztosítanak a kilakoltatottak számára, így a megfelelő szálláson történő elhelyezés vagy a jogorvoslat lehetőségét is" - fejti ki az ET kisebbségi biztosa.
    

 

A kilakoltatások alkalmával Muiznieks szerint a rendőrök többször alkalmaznak túlzott erőszakot, egyes politikusok és médiumok pedig romaellenességet szítanak a társadalomban, ezért a kilakoltatottakat gyakorta tiltakozással és ellenségességgel fogadják ott, ahová a hatóságok költöztetik őket.
    

 

"A mélyen gyökerező előítéletek és a megkülönböztetés elleni küzdelem elsőbbséget kell kapjon, mert ezek megakadályoznak bármilyen előrelépést a romák integrációjának terén. A politikusoknak és a döntéshozóknak fel kellene hagyniuk a megbélyegző retorikával" - írja közleményében Nils Muiznieks.
    

 

A biztos a cigányok lakhatási gondjainak megoldására szólítja fel a tagállamokat, de leszögezi, hogy a romákat szegregációba kényszerítő "gettósításról" bebizonyosodott, hogy nem jelent életképes megoldást, ráadásul ez Muiznieks szerint sérti a diszkrimináció tilalmának elvét.

 

A kilakoltatások pedig nemcsak költségesek és nem hatékonyak, hanem embertelenek is. Ezeknek véget kell vetni, és a kilakoltatásokat olyan hatékony integrációs politikáknak kell felváltaniuk, amelyek kedvező eredményekkel szolgálnak nemcsak az érintett roma családok, hanem az egész társadalom számára - zárja közleményét Nils Muiznieks.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt