HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ombudsman: alapjogok sérültek a devecseri cigányellenes tüntetés rendőri biztosítása során

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 November 07    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az alapvető jogok biztosának megállapítása szerint az augusztus eleji devecseri romaellenes tüntetés biztosítása során mulasztásokat követett el a rendőrség, így sérültek az állampolgári alapjogok.

Hirdetmény

Szabó Máté ombudsman hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az alapvető jogok biztosa azt követően indított hivatalból vizsgálatot, és kért részletes tájékoztatást az országos rendőrfőkapitánytól, hogy Kállai Ernő, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes felhívta a figyelmét arra, egy parlamenti párt és több nemzeti radikális szervezet által a Veszprém megyei kisvárosban augusztus 5-én tartott közös demonstrációját verbális és fizikai erőszak kísérte, több esetben bűncselekmény gyanúja is felmerült.

 

A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet "a jogos magyar önvédelemért" tartott demonstrációján a halálbüntetés visszaállítását követelték. Az MTI akkori beszámolója szerint Devecser utcáin vonulva megálltak annál a háznál, ahol a rendezvényre ürügyet adó vita és verekedés július végén kirobbant. A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba keveredtek a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal.

 

Az ombudsman a vizsgálati jelentését összegző közleményében rámutatott, hogy a bűncselekmény tényének megállapítása a rendőrség és a bíróság feladata, ugyanakkor rámutatott, a törvény alapján nemcsak akkor lehet feloszlatni egy tüntetést, ha az elveszíti békés jellegét vagy annak során valamilyen bűncselekmény történik, hanem akkor is, ha mások jogai sérülnek.

 

A vizsgálat megállapítása szerint ez történt Devecserben is, amikor a demonstrálók vonulásának útvonalán lakó romák "foglyul ejtett közönségként" nem tudták elkerülni a rendezvényen elhangzó, őket súlyosan sértő, megbélyegző és megfélemlítő, gyűlölet szítására alkalmas kijelentések végighallgatását, és ez sértette az emberi méltósághoz való jogukat, és a rendőrség elsősorban akkor hibázott, amikor mindezt nem észlelte, nem vizsgálta.

 

"Emellett az is lényeges, hogy az egyes résztvevők békés célú gyülekezéshez való joga önmagában nem szűnik meg azáltal, hogy mások akár büntetendő módon lépnek fel. Devecserben volt például kődobálás, a rendezvény összképe azonban nem vált erőszakossá, így ez alapján mérlegelhető volt a feloszlatás" - olvasható a közleményben.     

 

Szabó Máté megállítása szerint a rendőrség a rendezvény biztosítása során a szervezőkkel való kommunikáció eszközét nem alkalmazta, ezzel nem tudta kellően elősegíteni sem a gyülekezési jog gyakorlását, sem pedig mások jogai sérelmének megelőzését, az egyetlen kirendelt rendbiztos pedig a konfliktus idején nem volt a helyszínen.

 

Az országgyűlési biztos megállapításai szerint a devecseri tüntetés biztosítása során sérültek az alapjogok, ezért a rendőrségnek le kell vonnia a tanulságokat, a jövőben különös körültekintéssel kell eljárnia, nemcsak a gyülekezési jogukat gyakorlók, hanem a rendezvénnyel érintett személyek alapvető jogainak védelmében is, ezért felkérte az országos rendőrfőkapitányt: a jövőben a biztosítás parancsnokai intézkedjenek, ha egy rendezvény mások jogainak sérelmével jár, valamint a korábbi tapasztalatok alapján tekintsék át a rendbiztosok működésére vonatkozó szabályokat.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet vezetői  augusztus elején, néhány nappal a devecseri tüntetés után az országos rendőrfőkapitánynak címzett nyílt levelükben jogsértőnek és elfogadhatatlannak nevezték, hogy a rendőrség akkor sem avatkozott közbe, amikor erőszakossá vált a jobboldali radikális szervezetek által megtartott demonstráció, míg a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások ellen tiltakozva több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat a belügyi tárca képviselőjének.

 

Hatala József országos főkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a devecseri rendőri biztosítással kapcsolatban. Tasnádi László, a belügyminiszter kabinetfőnöke a jogvédő szervezetek elnökeinek küldött, szeptember végén szignált válaszlevelében azt írta: a rendőrség szerint a devecseri romaellenes tüntetés nem vesztette el békés jellegét, a demonstrálók közül mindössze néhány résztvevő követett el bűncselekményt, akikkel szemben eljártak, így nem volt ok feloszlatni a megmozdulást.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt