2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Zsigó Jenő szerint a cigányság elleni merénylet a Roma Parlament székházának elvétele
2012. 10. 16. 00:00

A cigány értelmiség elleni merényletnek tartja a Roma Parlament elnöke,hogy a több évtizede működő szervezet székházának bérleti szerződését"nemtelen,kisebbség-ellenes határozattal"kívánja felbontani.

A roma politikus hétfői budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a már két évtizede működő, a hiányzó országos cigány művelődési központ működését is betöltő, maradandó szellemi értéket felhalmozó és politikai érdekképviseletet is ellátó intézményt "fajgyűlöleten is alapuló" intézkedésekkel, "ál cigány szervezetek és képviselők" segítségével akarják megszüntetni azért, mert karakteres, kritikus véleménnyel képviselik a cigányságot.

     

Példaként említette, hogy politizáló szervezetként évente száznál több kulturális és közéleti eseményt szerveztek a VIII. kerületi Tavaszmező utcai székházukban, és több állásfoglalással, programmal és szakmai kritikákkal illették az elmúlt kormányok romákkal kapcsolatos cselekvési terveit, intézkedéseit. A székházban működött a Roma Akadémia, az Amaro Drom havilap szerkesztősége, a konfliktuskezelő és jogvédő iroda, de a jazz és komolyzenei koncertek mellett és számtalan közéleti események, nívós és rangos találkozóknak, kiállításoknak adtak otthont.

 

Zsigó Jenő összefüggést lát a székházuk elvétele, ezzel szerveztük ellehetetlenítése és a napokban nyilvánosság elé kerülő, hosszú hetek óta kidolgozás alatt álló új, a cigányság számára megfogalmazandó Alapjogi Dekrétum között is, amely nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió cigányságára is jelentős hatással bírhat, fordulatot hozva a cigányok és az államok viszonyában. A dokumentum a Roma Parlamentben született meg közösségi tervezéssel, széles körű civil együttműködésben, sok hónapos előkészítő munkával. De az ellehetetlenítésükre való törekvésben összefüggést lát azzal is, hogy képviseletük a mai politikai akarattal szembeszegülve nem illeszkedik be a Lungo Drom "diktatórikus rendszerébe", elutasítja Farkas Flórián egyszemélyes uralmát, hogy az MDF-ből, az MSZP-n át jelenleg a Fidesz padsoraiban ülő politikus kezében összpontosuljon minden olyan erő és eszköz, lehetőség, amely a romákat és valós képviseletüket illetné,.

 

A Magyarországi Roma Parlament elnöke kijelentette: a cigányság kulturális önazonosságát akarják elvinni, és a kisebbségnek, amely a "közvetlen és közvetett népirtás áldozata", továbbra is az elnyomott és jogfosztott szerep jut, és ehhez asszisztálnak és asszisztáltak a kétes erkölcsű és tisztázatlan múltú kijelölt roma vezetők, úgymint Farkas Flórián és Kolompár Orbán, akik feladatukat soha nem látták el, nem a cigányságot, hanem az éppen aktuális pártjuk érdekeit képviselték.

 

Ma, amikor a szegregáció és a diszkrimináció, a munkanélküliség nyomorába taszított cigányság tengődik és vegetál, szembe kell néznie a fasizálódó Magyarországgal,  a koncentrációs táborokat létrehozni akaró Jobbikkal és Magyar Gárdával is – fogalmazott Zsigó Jenő, hozzátéve, a kijelölt cigány vezetők és a mindenkori hatalom pedig ezt eltűri, és akár hallgatásával is támogatja.

 

Az utóbbi években radikális fordulat következett be a hazai cigányok társadalmi ügyében, mutatott rá a roma politikus, hangsúlyozva, hogy megszűnt az egyik legkiválóbb cigány havilap az Amaro Drom, a Roma Polgárjogi Alapítvány, szisztematikusan megszüntették a Rádió C-t, a Fővárosi Cigány Házat valamennyi funkciójával együtt, a Roma Szolgálatot, a cigány közalapítványokat és intézményeket, most pedig meg akarják szüntetni a Magyarországi Roma Parlamentet is.

 

Zsigó Jenő a még meglévő székházban tartott sajtótájékoztatóján dokumentumokkal alátámasztva közölte: a Roma Parlament 1993 óta használja a Tavaszmező utcai, 214 négyzetméter alapterületű irodát, havonta mintegy 18 ezer forint kedvezményes bérleti díjért, és nincs köztartozásuk, így jogtalanul, "mondva csinált indokok" alapján akarják kilakoltatni őket a józsefvárosi ingatlanból.

 

Közlése szerint három hónapos köztartozásuk mindössze azért keletkezett, mert az ingatlankezelő cég nem juttatta el hozzájuk időben az új bérleti szerződést, ehelyett a kilakoltatási végzést kézbesítette az önkormányzatnak. Tájékoztatása szerint jelenleg egyetlen fillér tartozásuk sincs, de érvényes bérleti szerződésük sem, ezért mint intézmény, pályázatokon sem indulhatnak.

 

Megjegyezte, két évvel ezelőtt már megpróbálták elvenni székházukat, akkor a bérleti díjat 200 ezer forintra akarták felemelni, tudván, ezt az összeget már nem tudnák kigazdálkodni. A székházat akkor le akarták volna romolni, és a helyére új bérházat vagy irodaházat akartak befektetők építeni.

 

Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért szervezet vezetője, a Roma Parlament első elnöke azt mondta: ha kell, testükkel védik meg a roma politikai rendszerváltás fundamentumának számító intézményt, és felszólította a roma szervezeteket és magánszemélyeket, az érdekképviselet megmentése érdekében minél nagyobb számban lépjenek be abba.

 

Zsigó Jenő azt mondta: a Józsefvárosi Önkormányzat eljárását nemtelennek, kisebbség-ellenesnek, jogfosztónak tartja a cigány közélet, és tiltakozása jeléül széleskörűen kibontakozó mozgalmat indított. Összefogtak a nagyobb ellenzéki és a független romaszervezetek képviselői a Roma Parlament megmentésért.

 

Beszámolt arról is, hogy korábban a józsefvárosi polgármester és az önkormányzata még támogatta volna azt a tervet, hogy egy önálló, multi funkciós kulturális központot hozzanak létre, felújítsák a még második világháborús nyomokat viselő épület homlokzatát, ehelyett most a megszüntetésüket célozták meg.

 

 Zsigó Jenő elmondta azt is, hogy a Magyarországi Roma Parlament jogtalan kilakoltatásának ügyét, a bíróság is tárgyalja Dr. Jaczkó Beáta bírónő vezetésével 2012. október 17- én, a Budapest II. ker. Varsányi út 40-42. sz. alatti Bíróság V. emelet 502. termében -, melyre várják a sajtó képviselőit és az érdeklődőket.

 

 A Fővárosi Cigány Önkormányzat múlt kedden közleményben tiltakozott a bérleti szerződés megszüntetése ügyében és méltatlannak nevezte a kerület hozzáállását. Az Országos Roma Önkormányzat, és a Lungo Drom, amely egyébként egy 300 millió forint értékű fővárosi székházhoz jutott a kormány és a parlament segítségével teljesen ingyenesen az elmúlt hónapokban, egyetlen szóval sem állt ki a Roma Parlament székházának elvétele ellen.
 

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök