2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ORÖ az újabb Békemeneten vonul a cigányságért
2012. 10. 16. 00:00

Az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom nem kíván önjelölt vezetőkkel és leszerepelt politikusokkal vonulni, ezért nem vesz részt a szerdai miskolci cigány tömegtüntetésen.

A RomNet Borsod megyei tudósítója a megyei képviselőkétől és az ORÖ elnökségi tagjaitól úgy értesült, szervezeti szinten nem vehetnek részt a roma képviselők a szerdai miskolci tüntetésen, mert vezetőjük álláspontja szerint nem riogatni kell a cigányságot, hanem valós programokkal segíteni, és ehhez csak a kormánnyal kötött világra szóló keretmegállapodás és cselekvési terv lehet az egyetlen megoldás.

 

A Lungo Drom és az ORÖ már részt vett a januári békemeneten, akkor 500 embert hoztak fel buszokkal Borsodból és Szabolcsból, akik végigvonultak a Hősök terétől a Kossuth térig. Az ORÖ és a Lungo Drom a cigányság védelme érdekében egyébként részt vett már a Bayer Zsolt és a Magyar Hírlap melletti szimpátiatüntetésen, tiltakozott Sepsiszetgyörgyön a Mikó kollégium bezáratása miatt, igaz idő és energia hiányában nem emelte fel a szavát a devecseri, ceglédi cigányellenes felvonulással kapcsolatban, és figyelmen kívül hagyta  a szervezet és vezetője elleni tüntetést, az ott megfogalmazott kritikákat is.

 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője azt mondta korábban, hogy az elmúlt időszak legnagyobb megmozdulására készül a cigányság Miskolcon október 17-én. A Hazáért, a demokráciáért elnevezésű menet ellendemonstráció lesz a Jobbik aznapra, az avasi lakótelepre meghirdetett megmozdulásával szemben.

 

Horváth Aladár azt szeretné, hogy a szerdai tüntetésnek legalább akkora ereje és visszhangja legyen, mint 1993-ban, amikor Egerben tartottak felvonulást a szkinhedmozgalom ellen, és politikusok, romák együtt vonultak kéz a kézben, majd együtt énekelték el először Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnökének szerzeményében az azóta magyarországi cigány himnusznak is nevezet dalt, a Zöld az erdőt.

 

A szerdai tüntetésre közel száz település jelezte már az ország legkülönbözőbb részeiből részvételi szándékukat, és saját költségeiken buszokat bérelve kívánnak eljutni Miskolcra, hogy részt vegyenek a 17 órakor kezdődő tömegmegmozduláson.

 

Horváth Aladár azt mondta, felkészültek az esetleges provokációra is, de bíznak abban, hogy békés marad a tüntetés, megőrzi méltóságát, és  a rendőrség képes lesz fenntartani a rendet, nem úgy, mint Devecserben.

 

A roma polgárjogi vezető azt mondta: ma egyszerre van félelem és elszántság a cigányságban, és ez iszonyatos erőket képes megmozgatni, de bízik abban, hogy más, nyugat-európai országokhoz hasonlóan az állami és egyházi vezetők, politikusok a felvonulás élére állnak, és együtt mondják ki a romákkal, hogy nem kérnek a nácizmusból, az erőszakból, és elutasítják a kirekesztést, a megbélyegzést, azt, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék a kisebbségeket.

 

Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke azt mondta, a Jobbik ma borsodi és szabolcsi településeken koncentrációs táborok építésben látja a cigányügy megoldását, és fegyveres őrökkel őrzött területen kellene álatok módjára élnie a cigányoknak, vagy a számokra nemkívánatos embereknek, és ez ellen minden demokratikus értékeket valló embernek, szervezetnek fel kell emelnie a szavát a világ minden országában.