2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Orbán Viktor kitüntetést adott át Snétberger Ferencnek és Romani Rosénak Berlinben
2012. 10. 12. 00:00

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést adta át csütörtökön Berlinben két neves roma személyiségnek, Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművésznek és Romani Rosénak.

A köztársasági elnök által adományozott kitüntetéssel Magyarország Romani Rosénak mindenekelőtt azt a munkáját ismeri el, amelyet a 2011-es magyar uniós elnökség idején elfogadott roma stratégia kidolgozásában végzett.

 

A német roma közösségeket összefogó országos szervezet vezetője a berlini magyar nagykövetségen tartott ünnepségen elmondott beszédében egyebek között arra bíztatta a magyar kormányt, hogy a közoktatási tananyagban az eddiginél jobban emeljék ki a roma közösségnek a magyar társadalom szerves alkotóelemeként betöltött szerepét. A romák például éppen úgy harcoltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, és ugyanúgy részt vettek az 1956-os forradalomban, mint a magyarok - mutatott rá Romani Rosé.

 

Snétberger Ferenc a világhírű gitárművészként a roma kultúra ápolásáért végzett munkájáért és a művész utánpótlás támogatásáért kapta a kitüntetést. Beszédében hangsúlyozta: a díj hozzájárulhat ahhoz, hogy az általa alapított felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban tanuló fiatalok több támogatást kapjanak.