2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Románia: ledózerolták a romatábort, kitoloncolták a romákat
2012. 10. 08. 00:00

Buldózerrel számoltak fel egy roma telepet hétfőn reggel a dél-romániai Craiova városban. A helyi sajtó szerint az akció a polgármesteri hivatal kezdeményezésére történt.

Buldózerrel számoltak fel egy roma telepet hétfőn reggel a dél-romániai Craiova városban. A helyi sajtó szerint az akció a polgármesteri hivatal kezdeményezésére történt. Craiova polgármesterét, Lia Olguta Vasilescut a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben választották meg a város élére júniusban, de korábban a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora és alelnöke volt.

 

Helyi idő szerint reggel hét órakor több tucat rendfenntartó és rohamrendőr vette körül az illegális roma telepet Új-Craiovita (Craiovita Noua) lakónegyedben, ahol egy szupermarket mögött mintegy hatvanan éltek hevenyészett sátrakban. A romák üveg-, fém- és egyéb hulladék gyűjtéséből és eladásából tengették napjaikat. A Mediafax román hírügynökség úgy tudja, a romák a Dolj megyei Breasta községből származnak, a hulladékgyűjtés mellett csatornafedők lopásából éltek. A kilakoltatásukra érkező rohamosztagok megjelenésekor nem tanúsítottak ellenállást.

 

A craiovai rendőrség hétfőn másik negyven személyt telepített ki ugyanabban a negyedben, a városháza tulajdonában lévő ingatlanból. A mintegy 40, slatinai illetőségű roma – felnőttek és gyerekek – öt éve költözött be az elhagyottan álló lakótömbbe.

 

A száz felnőttet a város határáig kísérték a rendfenntartó erők, miután a tábort buldózerekkel eltüntették. Gheorghe Nedelescu, a craiovai polgármesteri hivatal illetékese szerint a gyerekeket átadták a gyermekjogvédő szolgálatnak, ők vélhetően állami gondozásba kerülnek.