HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Papnövendékek költöztek a cigánytáborokba

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Szeptember 23    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Két héten át romák között élnek a Római Pápai Szeminárium növendékei, akik a hétvégén költöztek be az olasz főváros romatáboraiba, hogy közelebbről megismerjék a roma közösség mindennapjait és problémáit.

Hirdetmény

Tizenhárom szeminarista érkezett a római romatelepekre hátizsákkal a vállukon és a Bibliával a kezükben - adta hírül a római sajtó a Római Pápai Szeminárium második éve megismétlődő kezdeményezését. 
    

 

A papnövendékek október 8-ig az olasz főváros külső kerületeiben két évvel ezelőtt felállított táborok roma lakosságával ismerkednek meg. Feladatuk az, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a táborokban élő romacsaládokkal, felkészítsék a gyerekeket a keresztelőre, de a szeminaristák sportot, színházat és zenét is visznek a romatelepekre - nyilatkozta Paolo Lojudice, a szeminárium vallási vezetője.
    

 

A papnövendékek a telepeken élő romákat elkísérik a hozzájuk legközelebbi plébániára is, ahol a templomhoz tartozó hívők közösségével találkozhatnak. 
    

 

"A cél az, hogy az általános és egyre erősödő intolerancia, társadalmi feszültség és konfliktussal teli életünk közepette békét teremtsünk" - hangsúlyozta Lojudice atya. 
    

 

A római polgármesteri hivatal szerint 7300, a romákat segítő Opera Nomadi adatait szerint 15 ezer roma él az olasz fővárosban. Közülük 3300 az önkormányzat által épített, folyóvízzel és árammal ellátott hét táborban kapott helyet, ahol lakókocsikban vagy konténerlakásokban élnek. A többi roma maga építette ideiglenes barakktáborokban él. 
    

 

A belügyminisztérium utoljára 2010-ben mérte fel az olaszországi romák összlétszámát, amelyet összesen 130-170 ezerre becsült. A romák fele olasz állampolgár és integrált. A többiek 67 százaléka a volt Jugoszlávia területéről érkezett, 23 százalék Romániából. A táborokban élő romák 4,5 százaléka olasz.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt