2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Két hónap alatt 92 milló forintba kerül a romákkal szembeni érzékenyítés
2012. 09. 19. 00:00

Társadalmi érzékenyítő programot indít diákoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma három civil szervezet részvételével; cél az előítéletek oldása. Két hónap, és 92 millió forint az érzékenyítésre.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár az uniós projekt elindítása alkalmából tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a Találkozópont elnevezésű program célja, hogy a fiatalok személyes tapasztalatokat szerezve megismerjék a hátrányos helyzetű vagy nehézségekkel élő csoportok, köztük a romák, a fogyatékosok és az idősek életét, ezzel csökkentve az előítéleteket.
    

 

A program lényege, hogy általános és középiskolákban rendhagyó osztályfőnöki órák keretében a diákok személyes kapcsolatba kerülhetnek, beszélgethetnek egy-egy fogyatékkal élő, idős vagy roma emberrel.
    

 

A november közepéig tartó országjáró programban huszonhét úgynevezett tapasztalati szakértő vesz részt, köztük például Orsós Zsolt vak paralimpikon, szolidaritási nagykövet, aki a rendezvényen arról beszélt, azt szeretné elérni, hogy az emberek merjenek nyitni a fogyatékos emberek felé, merjék megszólítani őket.
    

 

A mintegy 92 millió forintos európai uniós és hazai forrásból elindított projekt során az ország minden megyéjébe eljutnak, és várhatóan hatvan iskolában háromezer fiatalt érnek el. A most elindított program részletei a www.talalkozopont.hu címen érhetők el.
    

 

A projektben három szervezet vesz részt; a Salva Vita Alapítvány a fogyatékos emberek életét, mindennapjait szeretné megismertetni a fiatalokkal, a Boldog Ceferino Alapítvány a romákkal kapcsolatos negatív előítéletekkel szemben pozitív életutakat akar bemutatni, míg a Katolikus Szeretetszolgálat a nemzedékek közötti szolidaritást erősítené.
    

 

Vég Katalin, a csaknem két évtizede létrehozott Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, céljuk az, hogy megtalálják a fogyatékos emberek helyét a társadalomban, ezért például képzési és munkaerő-piaci programokban vállalnak szerepet. Jelezte, az a fogyatékos ember, aki a munka világába be tud illeszkedni, jó eséllyel rövid idő alatt a társadalomban is megtalálja a helyét. Elmondta, ebben a programban azért vesznek részt, mert azt tapasztalták, hogy elfogadást, toleranciát személyes találkozásokkal lehet elősegíteni.
    

 

Szabóné Kármán Judit romológus, a cigányság integrációját elősegítő Boldog Ceferino Alapítvány képviseletében azt mondta, hidat akarnak építeni a cigányok és a társadalom nem cigány tagjai között, ezért az oktatásban, a munkahelyteremtésben, valamint a közösségépítésben próbálnak meg segíteni. Azért csatlakoztak a programhoz, mert szeretnék, ha a fiatalok megismernék a cigány emberek valóságos életét, értékeit. Elmondta, húsz diplomás roma fiatal vesz részt a programban; ők az iskolai órákon egyebek mellett arról beszélnek, hogy a nehézségek ellenére miként tudtak boldogulni, sikeresek lenni.
    Kovacsics Zsuzsa, a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársa azt mondta, szeretnék a fiatalok érdeklődését felkelteni az idősek tapasztalatai, bölcsessége iránt, és elgondolkodtatni őket az élet értelméről, arról hogy az egyszeri és megismételhetetlen.
    Tapolczai Gergely (Fidesz) siket országgyűlési képviselő a rendezvényen néhány percre jelnyelven "szólalt meg", ezzel érzékeltetve, milyen amikor a kommunikáció akadályokba ütközik. A képviselő tolmács segítségével arról is szólt, hogy még a parlamentben is érzi, milyen nagy szükség volna a társadalom érzékenyítésére. Mint mondta, vannak olyan tájékozatlan képviselőtársai is, akikre "ráférne egy ilyen Találkozópont-óra".