2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompárék összeköltöznének Gyurcsánnyal
2012. 09. 16. 00:00

A Kolompár Orbán vezette MCF szerint a Demokratikus Koalíció által egy hete elindított éhségsztrájkot Brüsszelben, az Európai Parlament épülete előtt kellene folytatniuk.

Ifj. Bogdán János alelnök a Kossuth téren, a Parlament előtt sátorban lakó és sztrájkoló volt miniszterelnök által szervezett roma fórumon azt mondta: fel kell nyitni a világ szemét, hogy mi történik Magyarországon, Európa és a világ szívében, mert a jelenlegi helyzet már tarthatatlan.

 

 

Az MCF alelnöke, az Országos Roma Önkormányzat képviselője szerint nagyon sokan félnek ma vállalni véleményüket, nem merik nyíltan megfogalmazni az országban zajló folyamatok miatti nemtetszésüket, a változtatatásra vonatkozó követeléseiket, félve a hatalomban lévő politikusok és az állami retorziótól. A rom politikus a néhai Osztolykán Béla, a Phralipe volt elnökének gondolatait idézve úgy fogalmazott:” a szó legyen mindig bátor és igaz”.

 

Véleménye szerint kemény időkben kemény szavakra van szükség, ezért ma bátor szavakkal kell megfogalmazni mindazt, ami elhozhatja az igazságot az országba, hogy eltüntethessük az igazságtalanságokat.

 

Meggyőződése, hogy csak radikális eszközökkel lehet felhívni Európa figyelmét a Magyarországon zajló állami, kormányzati folyamatok tévútjára, a szélsőséges nézetek erősödésére, és ennek egyik módja lehetne a brüsszeli éhségsztrájk, amelyet Gyurcsány Ferenchez hasonlóan éjjel-nappal folytatnának vezető roma politikusok, közéleti személyiségek, akár volt kormánytagokkal, kormányfőkkel együtt az Európai Parlament épülete előtt.

 

Kállai Katalin, az MSZP volt elnökségi tagja, volt miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a roma gyermekek oktatási helyzete egyre rosszabb, a 16 évre lecsökkentett tankötelezettségi korhatár miatt egyre több cigánygyerekek esik ki az iskolai képzésből, meggátolva így, hogy piacképes szakmát, szaktudást szerezzenek. Hozzáfűzte, mindezt csak azt erősíti, hogy egy kiszolgáltatott helyzetben, egy megbélyegzett közösség tagjaként éljék életüket, kitéve a szélsőséges nézetek állandó zaklatásának, céltáblájának, és legyen kire fognia jelenlegi kormány alkalmatlanságából eredő kudarcokat. Álprogramok helyett szakértelmen alapuló cselekedetekre van szükség, nem hamis ígéretekre, nagyotmondásokra, hangoztatta. Bírálta az Országos Roma Önkormányzat  és annak vezetőjének, Farkas Flóriánnak a hatalmat kiszolgáló, megalázkodó politikáját, öncélú törekvéseit is. Megjegyezte,  a jövőt jelentő oktatás megteremtésében, szinten tartásában, fejlesztésében nem járhat élen olyan ember, aki úgy „szerezte” politológus diplomáját, hogy még azt sem tudni róla hol és mikor érettségizett.

 

A DK által szervezett roma fórumon lungo dromos kisebbségi önkormányzati képviselők is felszólaltak, akik azt hangoztatták, egy egyszemélyes diktatórikus rendszert épített ki Farkas Flórián, és a kormánypárt hatalmának és erejének segítségével, drákói szigorral akar uralkodni a magyarországi cigányság felett, de az általa meghirdetett, és oly sokszor hangozatott erkölcsiség és szakmaiság messze távol áll tőle, ezért még mandátumának kitöltése előtt le kell mondania elnöki székéről.

 

Az ORÖ elnökét bírálták azért is, mert az országgyűlésben az elmúlt két és fél évben mindössze egyetlen alkalommal szólalt fel, egyetlen önálló indítványt terjesztett be, holott égetően fontos kérdésekben kellett volna interpellálni képviselőtársának számító államtitkárait és minisztereit.

 

A fórumon részt vett nem roma hallgatóság közül többek is szót emeltek amiatt, hogy Farkas Flórián a magyar Gárda és a Jobbik cigányellenes megnyilvánulásai, a vonulások települések félelemben tartása miatt egyetlen egy alkalommal sem emelte fel szavát. Egy Nógrád megyei kisebbségi önkormányzati képviselő azt mondta: a Lungo Drom elnöke azért, hogy saját egzisztenciáját biztosítani tudja, képes lenne tárgyalóasztalhoz ülni a Jobbikkal, és eladni a cigányságot.

 

A fórumon rést vett Kolompár Orbán, az MCF elnöke, az OCÖ volt vezetője is, de beszédet nem mondott, az elhangzott kérésekre a nyilvánosság előtt ne reagált. Az első fokon börtönbüntetésre ítélt roma politikus mindössze annyit mondott: „lejárt a szócséplések ideje, dolgozni és tenni kell”.