2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Jobbik és roma érdekvédők lakossági fórumon tisztáznák a devecseri helyzetet
2012. 09. 15. 00:00

Közösen arra kéri Devecser polgármesterét a Jobbik és a Macifész, hogy nyilvános lakossági fórumon tisztázzák a városban kialakult helyzetet - közölte a Jobbik Veszprém megyei elnöke.

Ferenczi Gábor azt írta: közel négyórás négyszemközti megbeszélést folytatott Kozák Jánossal, a Macifész országos elnökével Noszlopon, melyen "ütköztették, de közelítették is" a Jobbik és a Macifész álláspontját a romák és nem romák együttélésről.

 

A felek Ferenczi Gábor közlése szerint áttekintették az augusztus 5-ei, a Jobbik és más nemzeti szervezetek által szervezett devecseri demonstrációt, elemezték az eseményeket, az okokat és a jelenlegi helyzetet. (A Jobbik a Devecserben tartott demonstráción a halálbüntetés visszaállítását követelte. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.)

 

A megbeszélésen értékelték Veszprém megye közbiztonságát, a cigányság Veszprém megyei helyzetét, javaslatokat fogalmaztak meg annak érdekében, hogy javuljon a Somló környéke és Devecser közbiztonsága, élhetőbbé váljon a térség - ismertette a Jobbik megyei elnöke.

 

Tájékoztatása szerint a Jobbik és a Macifész egyetértett abban, hogy álláspontjukat a devecseri helyzettel kapcsolatban nyilvános lakossági fórumon szeretnék az ott élőkkel megosztani, meghallgatni panaszaikat, és közös megoldási javaslatokat akarnak kidolgozni.

 

Hozzátette: ezért arra kérik Toldi Tamást, Devecser fideszes polgármesterét, hogy az önkormányzat október közepéig szervezze meg, és mihamarabb hirdesse ki a Jobbik, a Macifész és a településen élők részvételével lebonyolítandó lakossági fórumot.

 

A Macifész 1992-ben alakult, hivatalos honlapja szerint az országos szervezet ezer tagot számlál. Feladatuknak tekintik a magyarországicigányság országos szintű érdekképviseletét, tagjaik 1994 óta jelen vannak az Országos Cigány Önkormányzatban, a megyei cigányönkormányzatokban és a települési cigány önkormányzatokban.