HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szűcs Tamás: a romák társadalmi integrációjában fontos szerepe van az integrált oktatásnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Augusztus 30    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romák társadalmi integrációjához az integrált oktatás fejlesztésére és a foglalkoztatásban nyitottabb megközelítésre van szükség, ehhez az uniós romastratégia és a tagállamok keretstratégiái nyújthatnak megoldást – hangsúlyozta az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön Budapesten.

Hirdetmény

Szűcs Tamás egy roma újságíróknak tartott féléves uniós projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a tavalyi soros magyar uniós elnökség legnagyobb sikere volt, hogy egységes uniós stratégiát sikerült elfogadtatni a romák társadalmi integrációjának megvalósításáért, míg a tagállamok a konkrét források megteremtéséért, a szegregáció felszámolásáért vállalnak kötelezettséget a keretstratégiájukban.         

 

Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese úgy fogalmazott: a felzárkózás segítése nemcsak emberség kérdése, hanem gazdasági érdek is, ehhez széles körű összefogásra van szükség. Hozzáfűzte, az uniós romastratégia megvalósulása adhat reményt, kitartást és jövőképet a romáknak, ezért csak fenntartható programokat szabad meghirdetni.          

 

A romák társadalmi integrációját segítve hat hónapos programot indítottak 10 romaszármazású újságírónak az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament közös kezdeményezésére.

 

A projektet a budapesti Független Médiaközpont valósította meg, több mint százórás elméleti és gyakorlati felkészítést tartott idén márciustól augusztus végéig a fiataloknak.         

 

A most zárult programba tíz olyan 30 évnél fiatalabb roma fiatal kerülhetett be, aki már részt vett újságíróképzésen vagy már dolgoztak újságíróként szerkesztőségben. Az újságírók a Magyar Távirati Iroda, a Duna Televízió, a Magyar Televízió, a Heti Válasz Online, a hír24, a HVG, a Magyar Katolikus Rádió, valamint a Népszabadság, a Népszava Online és az origo.hu szerkesztőségeiben gyarapíthatták szakmai tapasztalataikat. A fél év alatt 300 cikket készítettek, kétharmaduk az Európai Unióról és intézményeiről, működéséről szólt. 
        

 

Móricz Ilona, a programot koordináló médiaközpont igazgatója elmondta: a projekt célja az volt, hogy bemutassa a romák társadalmi integrációját, a roma kultúrát és hozzájárulását a nemzeti kultúra egészéhez, segítse e témák hangsúlyos megjelenését a médiában, valamint támogassa egy uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkózást ismerő és hitelesen közvetítő roma újságírói közösség megerősödését. 
    

 

Szűcs Tamás megemlített, hogy a tíz fiatal októberben Brüsszelben a Európai Parlament és a Bizottság gyakorlati működését megismertető kurzuson vehetnek majd részt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt