2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szűcs Tamás: a romák társadalmi integrációjában fontos szerepe van az integrált oktatásnak
2012. 08. 30. 00:00

A romák társadalmi integrációjához az integrált oktatás fejlesztésére és a foglalkoztatásban nyitottabb megközelítésre van szükség.

Szűcs Tamás egy roma újságíróknak tartott féléves uniós projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a tavalyi soros magyar uniós elnökség legnagyobb sikere volt, hogy egységes uniós stratégiát sikerült elfogadtatni a romák társadalmi integrációjának megvalósításáért, míg a tagállamok a konkrét források megteremtéséért, a szegregáció felszámolásáért vállalnak kötelezettséget a keretstratégiájukban.         

 

Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese úgy fogalmazott: a felzárkózás segítése nemcsak emberség kérdése, hanem gazdasági érdek is, ehhez széles körű összefogásra van szükség. Hozzáfűzte, az uniós romastratégia megvalósulása adhat reményt, kitartást és jövőképet a romáknak, ezért csak fenntartható programokat szabad meghirdetni.          

 

A romák társadalmi integrációját segítve hat hónapos programot indítottak 10 romaszármazású újságírónak az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament közös kezdeményezésére.

 

A projektet a budapesti Független Médiaközpont valósította meg, több mint százórás elméleti és gyakorlati felkészítést tartott idén márciustól augusztus végéig a fiataloknak.         

 

A most zárult programba tíz olyan 30 évnél fiatalabb roma fiatal kerülhetett be, aki már részt vett újságíróképzésen vagy már dolgoztak újságíróként szerkesztőségben. Az újságírók a Magyar Távirati Iroda, a Duna Televízió, a Magyar Televízió, a Heti Válasz Online, a hír24, a HVG, a Magyar Katolikus Rádió, valamint a Népszabadság, a Népszava Online és az origo.hu szerkesztőségeiben gyarapíthatták szakmai tapasztalataikat. A fél év alatt 300 cikket készítettek, kétharmaduk az Európai Unióról és intézményeiről, működéséről szólt. 
        

 

Móricz Ilona, a programot koordináló médiaközpont igazgatója elmondta: a projekt célja az volt, hogy bemutassa a romák társadalmi integrációját, a roma kultúrát és hozzájárulását a nemzeti kultúra egészéhez, segítse e témák hangsúlyos megjelenését a médiában, valamint támogassa egy uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkózást ismerő és hitelesen közvetítő roma újságírói közösség megerősödését. 
    

 

Szűcs Tamás megemlített, hogy a tíz fiatal októberben Brüsszelben a Európai Parlament és a Bizottság gyakorlati működését megismertető kurzuson vehetnek majd részt.