HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Francia romapolitika

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Augusztus 24    Forrás: hetek.hu


Ez a cikk archív

Régóta tartja magát a nézet, hogy a nyugati demokráciák a multikulturalizmusra jobban nyitottak, mint a romaellenes és antiszemita politikára. Az elmúlt hetekben azonban Franciaország több nagyvárosának közelében újra romatáborok hatósági felszámolására került sor.

Hirdetmény

Alig két éve, hogy az előző francia elnököt, Nicolas Sarkozyt komoly európai kritikák, valamint az akkor még ellenzéki baloldal részéről jövő éles támadások érték. Az ok a romatelepek felszámolása, és az ott élők Romániába és Bulgáriába való visszatoloncolása volt. Külföldről idegengyűlöletet, valamint a rasszizmus „jelentős újjáéledését" látták az események mögött, politikai ellenfelei pedig a korrupciós ügyekről való figyelemelterelésként aposztrofálták az akciókat.

 

François Hollande, az ország új elnöke választási kampányígéreteiben visszautalt az akkoriban kamerák előtt zajló eseményekre. Elnökké választása esetére megígérte: nem kerülhet többé sor - lakhatási megoldások előzetes biztosítása nélkül - az országban több helyen is fellelhető romatáborok felszámolására. Augusztus 9-én azonban mintegy 200 hajléktalan roma jelent meg Lille utcáin, miután a rendőrség kilakoltatta őket a városkörnyéki táboraikból. Előző nap Párizsban is közel 160 roma kitelepítésére került sor, de Lyonban ugyanez a helyzet állt elő: ott is több mint 200 személyt érintettek az intézkedések. A romák mellett protestálók szerint pontosan az elszállásolás biztosításának hiánya okozza a fő problémát - méghozzá nagyobbat, mint a táborok fennállása.

 

Manuel Valls belügyminiszter azonban a továbbiakban is „határozott és jogkövető" fellépést ígér, amennyiben bárhol bírói végzés születik a vándortáborok felszámolásának ügyében. A szocialista kormány az intézkedéseket közegészségügyi okokból kifolyólag tartja szükségesnek. Jogvédő szervezetek, az egyházak, a Zöldek és a Baloldali Front is támadja az akciókat, egyesek szerint a helyzet rosszabb, mint a Sarkozy-kormány idején volt. A származási országukba való visszautazást önként vállaló romák fejenként 300 eurós támogatást kapnak, a gyerekek után további 100 eurót. Jogvédők szerint ez nem más, mint „burkolt kitoloncolás", valamint a közpénzek elherdálása, hiszen sok roma úgyis hamarosan visszatér majd Franciaországba.

 

Benjamin Abtan, az Európai Antirasszista Mozgalom (EGAM) elnöke szerint Franciaországnak nem pusztán a 2010 nyarán történtek szellemétől kellene eltávolodnia. Ideje volna hivatalosan és világosan elismernie felelősségét amiatt, hogy a második világháború végén még a Vichy-rezsim által létrehozott roma internálótáborokat a köztársaság is csak jókora késéssel, csupán 1946 májusában számolta fel véglegesen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt