2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szélsőséges csoportok szállták meg Ceglédet
2012. 08. 19. 00:00

Szélsőséges csoportok szállták meg Cegléd egyik, romák által sűrűn lakott részét. A rendőrség fokozott erővel van jelen. Az országos, más pártokhoz tartozó sajtó egyelőre mélyen hallgat az esetről.

Bár a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság délutáni közleménye arról tájékoztat, hogy megfelelő rendőri jelenléttel megvédik a helyi lakókat, a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozó helyi roma emberek beszámolója szerint különféle félkatonai szervezetek tagjai jelentek meg Cegléd külső részén, a Kékkő utca körül. 

 

A helyiek nem tudják megmondani, hányan lehetnek a szélsőségesek, egyesek kétszáz főre becsülik számukat. Jakab Gusztáv, a helyi romák segítője elmondta, folyamatosan kapcsolatban vannak, és egyeztetnek a rendőrséggel, akik eddig mintegy ötven fővel vannak jelen a helyszínen. 

 

A helyiek megerősítették az RSK (http://www.facebook.com/RomaSajtokozpontRomaPressCenter) délutáni információit, miszerint a rendőrség fokozott erővel van jelen a városban. Jakab Gusztáv arról tájékoztatta az RSK-t, hogy eddig egy atrocitás történt a szélsőjobboldali szervezetek részéről, ahol valaki megsérülhetett, de a rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást. Hozzátette: a romák félnek, féltik a gyerekeiket és családjukat. Nem érzik magukat biztonságban.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság délutáni közleménye arról tájékoztat, hogy „a Rendőrség minden törvényes eszközzel és a rendelkezésére álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben!”

 

Közben az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat egy tucat aktivistája, Setét Jenő vezetésével az ORFK székházához indult. Setét Jenő az RSK-nak elmondta: fel kívánják szólítani a rendőrséget, hogy mindent tegyenek meg helyiek védelme, és a szélsőséges csoportok megfékezése érdekében.