2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tétlenséggel támogatja az állam a szélsőjobbot
2012. 08. 15. 00:00

Felszólították a belügyminisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében.

Szót emeltek az ellen is, hogy "bárki a rendőrség feladatait elbitorolja és a magyar jogszabályokat semmisnek tekintse, mivel a rendfenntartás a rendőrség kizárólagos joga és kötelessége", továbbá hogy "a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb háborús övezetekké változtassa".

Az aláírók úgy látják, a Jobbik megkezdte 2014-es kampányát, s politikai céljai érdekében borítja fel a helyi köznyugalmat a magyar településeken, így elvetve "a szembenállás, torzsalkodás és a faji elnyomás magvait". A petícióhoz csatlakozók emlékeztettek: "Devecserben ezerfős szélsőjobbos horda támadta meg az ott élő cigány embereket, egyikük otthonát kőzáporral ostromolva - mindeközben a rendőrség tétlenül és megszeppenve álldogált". Ez a típusú erőszakos fellépés ráadásul a napokban már több másik településen megismétlődött, sőt, a jelek szerint a szélsőjobboldal újabb gyűlölet-tüntetéseket szervez az ország különböző pontjain.

Megírtuk: augusztus 5-én, vasárnap mintegy ezer szélsőséges, a Jobbik mellett többek között az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye, azért vonult fel Devecseren, mert egy helyi lakos állítása szerint megfenyegették a cigányok. A rasszista tüntetésen résztvevők a romák házainál betontörmelékekkel és téglákkal dobálóztak. Egy fiatal LMP-s aktivistát egy betondarab talált el, és Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is megsérült. A rendezvényt biztosító 200 rendőr egyáltalán nem lépett közbe, nem oszlatta fel a szélsőséges demonstrációt, ellenben később csoportos garázdaság miatt eljárást indítottak, mely során azt vizsgálják, ki és honnan dobált.

Az eset után a legnagyobb hazai jogvédő szervezetek írtak nyílt levelet belügyminiszternek, felszólítva Pintér Sándort, illetve a rendőrséget arra, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a devecseri események a jövőben megismétlődhessenek. Most, az ugyanezt követelő civil tiltakozók emlékeztetnek arra is: "sem a devecseri, sem a korábbi helyszíneken történtek kapcsán nem indult egyetlen eljárás a szélsőségesek ellen, s ezt ők joggal érezhetik bátorításként, legalábbis megtűrésükként." Épp ezért a petíció aláíróinak meggyőződése, hogy a kormány és Pintér személyes "felelőssége is, hogy e fenti jogsértő, kampánycélú cselekményeket a magyar állam jogintézményei és rendőrsége továbbra is eltűrik-e, tétlenségükkel támogatják-e." Felszólították a belügyminisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében.

Noha más ügyekben talán kevésbé lett volna "indokolt", korábban az Orbán-kormány többször is közbeavatkozott az igazságszolgáltatás munkájába, elég csak a kolontári iszaptragédia utáni miniszterelnöki felszólalásra gondolni. Azonban a Fidesz-kabinet hallgat a romákat ért támadások ügyében, és hasonlóképp tétlen a rasszista bűncselekményekkel szemben a rendőrség is. Jelenleg - a helyi lapok beszámolói szerint - azt vizsgálják, hogy a rasszista tüntetéshez vezető - egy utcai parkolás-vita miatt kipattant - konfliktusnak kik a felelősei, nem pedig a szélsőjobb fellépése után nyomoznak. Több helyi úgy nyilatkozott: egy, a szomszédok közötti vitában érdekelt asszony "hívta" a településre a Jobbikot és seregeit, azt megelőzően pedig nem voltak komoly konfliktusok a helyi cigánysággal. 

Ám a demonstráció most kölcsönös szervezkedést, s gyűlölködést szított a városban. A szélsőjobb városi fórum szervezésével akarja tovább szítani a feszültségeket, míg a rendőrség tétlensége miatt biztonságérzetét elvesztett helyi roma lakosság saját védelmet, illetve békés, figyelemfelkeltő demonstrációt szervez.