2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyűlölködés ellen a metróban is
2012. 08. 04. 00:00

„Gyönyörűen kifestették a lakásomat. A szobafestő a környék legjobb szakembere. Cigány.” Ilyen és hasonló szövegek olvashatók a prágai metrókocsik reklámfelületein.

„Itt és máshol cigányok is dolgoznak! S még többen jelentkeznek, hogy alkalmaznák őket!” – hangzik a felszólítás.  A legújabb közvéleménykutatások és az utóbbi hónapok eseményei késztettek bennünket arra, hogy cselekedjünk, de kissé másként, mint eddig. Vagyis pozitívan  nyilatkozta lapunknak Tomás Pavlík, a kampányt jegyző, brnói székhelyű IQ Roma Servis civil szerveződés marketingmenedzsere. Kolléganője, Katarína Klamková pedig meghökkentő konkrétumokkal szolgál. – Több neves prágai közvélemény-kutató intézet szerint a cseh lakosság alig tizenöt százaléka fogadná el, ha roma szomszédja lenne. A többi mindent megtenne, hogy elüldözze őket, vagy elköltözzön onnan. Még a hazánkba települt vietnamiakat és a kínaiakat is jóval többen elviselnék – közli szomorúan.

Jarmila Balázová, a ROMEA szerveződés elnöke a közelmúlt eseményeit idézi fel: – A gyűlölet és a megvetés többször már tragédiákba, életveszélyes fenyegetésbe torkollt. Januárban Nyugat-Csehországban agyonlőtték az éjszakai munkából hazafele tartó roma fiatalembert. A tettes azt hitte, hogy ki akarja őt fosztani. A morvaországi Breclavban a tizenöt esztendős kamasz napokig bizonygatta, hogy romák verték meg őt. A szélsőségesek és sok helyi lakos a romák azonnali kitoloncolását követelték, provokatív meneteket szerveztek a városszéli házaik előtt. Három nappal később a fiú bevallotta a nyomozóknak, hogy a lépcsőházban produkálta magát tinik előtt, akkor zuhant le a korlátról, s ott sérült meg súlyosan.

Azóta csak az édesanyja kért bocsánatot a megfélemlített romáktól, mások nem. Az észak-csehországi Litvínovban hétszáz szélsőséges akarta móresre tanítani a szerintük csak élősködő és bűnöző romákat. Az utcán sokan megtapsolták őket. Többüket a helyiek a lakásaikban rejtették el az intézkedő rendőrök elől. Néhány hete olyan polgármesterek találkoztak, akik saját meghatározásuk szerint olyan települések élén állnak, ahol „együttélésre képtelen személyek” élnek. Ezen a tanácskozáson az egyikük – egyébként volt szenátor – azt hangoztatta, hogy a cigánykérdést csak dinamittal lehet megoldani – sorolja a történteket.