2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cseh kampány a romákkal szembeni előítélet ellen
2012. 08. 01. 00:00

Csehországban plakátkampánnyal üzennek hadat a roma kisebbséggel szembeni előítélet leküzdésére.

"A romák dolgoznak, és dolgozni akarnak" - elnevezésű projektet az IQ Roma Servis nevű nonprofit szervezet irányítja, részben az Európai Unió támogatásával. A cél az, hogy ráirányítsák a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel a munkát kereső cseh romák szembesülnek.

"A munkaadók magatartása nagyon hasonló a társadalom magatartásához - bizalmatlanság, idegenellenesség, előítéletesség jellemzi" - mondta Katarina Klamkova, a szervezet vezetője. A projekt részét képezi egy honlap, amelyen többek között a sikeres karriert elért romák élettörténetével lehet megismerkedni.

Csehországban mintegy 300 ezerre teszik a romák számát, és harmaduk gettóhoz hasonlatos településeken él. Az itt lakó felnőttek túlnyomó része munkanélküli, szociális segélyre szorul. Egy 2010 őszi felmérés szerint a csehek 83 százaléka a romákra mint alkalmazkodásra képtelen csoportra tekint, és ezeknek majdnem a fele a legszívesebben azt látná, ha a kisebbség "kivándorolna".

A többségi társadalom elutasító álláspontját emberi jogi szervezetek számos jelentése bírálja. Azokban a régiókban - mint például Észak-Csehországban -, ahol a romák nagyobb arányban vannak jelen, a szélsőjobboldali pártok és csoportosulások is aktívak.