HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma fiatalokból rendőrikont

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Július 30    Forrás: MNO


Ez a cikk archív

Balogh Mózes mindössze 17 esztendős, de már most komoly célokat tűzött ki maga elé. Nemcsak jó tanulóként, hanem kiváló rendőrként is példát akar mutatni roma sorstársainak. A taktaharkányi fiú csupán egy abból az 50 fiatalból, akik részt vettek a Belügyminisztérium által szervezett rendvédelmi táborban. Az mno.hu stábja is meglátogatta őket.

Hirdetmény

Rendőrautós akciójelenet, motoros és fegyverbemutató várta a roma fiatalokat az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjában. Közel 50 fiatal, többségében szegény sorsú roma vett részt idén a kilencedik táborban. Vincze P. Márton, a központ igazgatója szerint nagyon fontos a rendőrségnek, hogy a romák integrálódjanak ebbe a szervezetbe is. „Értelemszerűen mindenhova fontos, de ebbe a szervezetbe különösen, mert a rendvédelemben a romák megjelenése egy nagyon pozitív dolog” – vélekedik az igazgató.

Taktaharkányi fiúból rendőrikon

Taktaharkány 240 km-re található a fővárostól. A távolság azonban Mózesnek nem volt akadály, örömmel vette át a meghívóját, hogy részt vehessen a Rostás Krisztina által kilenc évvel ezelőtt megálmodott, roma fiatalok számára szervezett táborban. Mózes az mno.hu-nak elmondta, az ötezres falu lakosságának jó része hallott már róla, hogy az álma a rendőri pálya. A roma fiú nem rejtette véka alá, az álmai megvalósításában rendkívüli szerepe van a nyolc osztályt végzett szüleinek is.

Azt akarják, hogy tanuljak, ha kell, még 10-15 év múlva is. Megmondom őszintén, nem akartam ezt, ugyanazt akartam csinálni, mint ők, de mikor kicsit idősebb lesz az ember, és felfogja a dolgokat, akkor megerősödik benne, hogy a szülőknek igazuk van. Teljes mértékben igazat adtam nekik, és meg is köszöntem, hogy elindítottak engem ezen az úton.


Bizonyítási vágy fűti a taktaharkányi fiút, úgy véli, ha kitartással tanul az ember, akkor kitörhet abból a helyzetből, amibe beleszületett. Talán nem is véletlen: 4 testvére közül 3 rendőr szeretne lenni. Jó tanulmányi eredményeivel a kisebbek példaképe lett a családban, de célja, hogy a roma diákságnak is bizonyítson. Hisz abban, hogy a jövőben példakép válhat belőle. Az iskola elvégzése után pedig örömmel térne haza szülőfalujába dolgozni is.

Van kiút a szegénységből

Vincze P. Márton úgy véli, a táborokból megfelelő számú roma származású rendőr kerül állományba. Rostás Krisztina számára a legfontosabb visszajelzés a 9 év alatt sikerrel vett felvételik száma. „Vannak olyan táborvezetők nálunk, akik korábban táborlakók voltak, mondjuk 9 évvel ezelőtt, aztán elvégezték a rendőrtiszti főiskolát, és most velem dolgoznak” – emelte ki a Belügyminisztérium munkatársa. A pályázók között vannak rendkívül hátrányos helyzetű fiatalok, akik jó tanulmányi átlaggal rendelkeznek.

„Az elmúlt évek során egyre több fiatal szeretne a táborban részt venni” – mondta a tábor szervezője. Rostás Krisztina szerint ez azért van így, mert a táborozók közül egyre több roma fiatal kerül be a rendészeti szakközépiskolákba, illetve az egyetemre. A táborban a fiatalok megismerkedhetnek roma származású rendőrökkel, tűzoltókkal, a büntetés-végrehajtás területén foglalkozó szakemberekkel. Az egyhetes összetartáson kiemelt program a próbafelvételi, melyet az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola tanárainak közreműködésével vezényelnek le a diákok számára. A fizikai felmérésen túl a fiatalok pszichológia alkalmassági teszteket és a műveltségi teszteket is elvégeznek. „A próbafelvételiket azért tartjuk fontosnak, mert a diákok egyrészt tájékoztatást kapnak a felvételi követelményekről, másrészt felmérik saját képességeiket” – mondta a szervező.

Figyelnek a roma kultúrára is

A BM által szervezett tábor a résztvevők számára térítésmentes. Az egy hetes rendezvény során számos szakmai bemutatót és gyakorlatot tekinthettek meg a fiatalok. A szakmai programok mellett azonban Rostás Krisztináék számára fontos a kultúra hangsúlyozása is. Nagy élményt jelentett a rendőrjelöltek számára, hogy megtekinthették az Országházat, hiszen egy részük még nem járt a fővárosban. A táborban továbbá vendégül látták Rostás-Farkas György írót-költőt.

„A Belügyminisztérium kiemelten fontosnak tartja a roma kultúrát a résztvevők számára. Rostás-Farkas György roma verseket olvasott fel a gyerekeknek magyarul és cigányul is. Én ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen a gyerekeknek fontos az, hogy a rendvédelemmel megismerkedjenek, de fontos az is, hogy a saját kultúrájukat is ismerjék” – hangsúlyozta Rostás Krisztina.

„Van egy mentor programunk is, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 9 évben, akik bekerültek a rendészeti iskolákba, azoknak úgymond a mentora vagyok. Mindenkivel külön-külön foglalkozom. Természetesen, akik elvégzik a iskolát, azoknak segítünk abban, hogy lehetőségük legyen elhelyezkedni. Próbálom őket bevonni a munkámba, mert ugyan nem baj az, ha nem mindenki roma területen dolgozik, de ha egyszer eljön, és itt van velem, foglalkozik a gyerekekkel, az nekik is jó, mert azt látják, hogy van kiút a szegénységből és lehet ebből a táborból előre lépni” – hangsúlyozta a BM munkatársa.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt