2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma fiatalokból rendőrikont
2012. 07. 30. 00:00

Balogh Mózes mindössze 17 esztendős, de már most komoly célokat tűzött ki maga elé. Nemcsak jó tanulóként, hanem kiváló rendőrként is példát akar mutatni roma sorstársainak.

Rendőrautós akciójelenet, motoros és fegyverbemutató várta a roma fiatalokat az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjában. Közel 50 fiatal, többségében szegény sorsú roma vett részt idén a kilencedik táborban. Vincze P. Márton, a központ igazgatója szerint nagyon fontos a rendőrségnek, hogy a romák integrálódjanak ebbe a szervezetbe is. „Értelemszerűen mindenhova fontos, de ebbe a szervezetbe különösen, mert a rendvédelemben a romák megjelenése egy nagyon pozitív dolog” – vélekedik az igazgató.

Taktaharkányi fiúból rendőrikon

Taktaharkány 240 km-re található a fővárostól. A távolság azonban Mózesnek nem volt akadály, örömmel vette át a meghívóját, hogy részt vehessen a Rostás Krisztina által kilenc évvel ezelőtt megálmodott, roma fiatalok számára szervezett táborban. Mózes az mno.hu-nak elmondta, az ötezres falu lakosságának jó része hallott már róla, hogy az álma a rendőri pálya. A roma fiú nem rejtette véka alá, az álmai megvalósításában rendkívüli szerepe van a nyolc osztályt végzett szüleinek is.

Azt akarják, hogy tanuljak, ha kell, még 10-15 év múlva is. Megmondom őszintén, nem akartam ezt, ugyanazt akartam csinálni, mint ők, de mikor kicsit idősebb lesz az ember, és felfogja a dolgokat, akkor megerősödik benne, hogy a szülőknek igazuk van. Teljes mértékben igazat adtam nekik, és meg is köszöntem, hogy elindítottak engem ezen az úton.


Bizonyítási vágy fűti a taktaharkányi fiút, úgy véli, ha kitartással tanul az ember, akkor kitörhet abból a helyzetből, amibe beleszületett. Talán nem is véletlen: 4 testvére közül 3 rendőr szeretne lenni. Jó tanulmányi eredményeivel a kisebbek példaképe lett a családban, de célja, hogy a roma diákságnak is bizonyítson. Hisz abban, hogy a jövőben példakép válhat belőle. Az iskola elvégzése után pedig örömmel térne haza szülőfalujába dolgozni is.

Van kiút a szegénységből

Vincze P. Márton úgy véli, a táborokból megfelelő számú roma származású rendőr kerül állományba. Rostás Krisztina számára a legfontosabb visszajelzés a 9 év alatt sikerrel vett felvételik száma. „Vannak olyan táborvezetők nálunk, akik korábban táborlakók voltak, mondjuk 9 évvel ezelőtt, aztán elvégezték a rendőrtiszti főiskolát, és most velem dolgoznak” – emelte ki a Belügyminisztérium munkatársa. A pályázók között vannak rendkívül hátrányos helyzetű fiatalok, akik jó tanulmányi átlaggal rendelkeznek.

„Az elmúlt évek során egyre több fiatal szeretne a táborban részt venni” – mondta a tábor szervezője. Rostás Krisztina szerint ez azért van így, mert a táborozók közül egyre több roma fiatal kerül be a rendészeti szakközépiskolákba, illetve az egyetemre. A táborban a fiatalok megismerkedhetnek roma származású rendőrökkel, tűzoltókkal, a büntetés-végrehajtás területén foglalkozó szakemberekkel. Az egyhetes összetartáson kiemelt program a próbafelvételi, melyet az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola tanárainak közreműködésével vezényelnek le a diákok számára. A fizikai felmérésen túl a fiatalok pszichológia alkalmassági teszteket és a műveltségi teszteket is elvégeznek. „A próbafelvételiket azért tartjuk fontosnak, mert a diákok egyrészt tájékoztatást kapnak a felvételi követelményekről, másrészt felmérik saját képességeiket” – mondta a szervező.

Figyelnek a roma kultúrára is

A BM által szervezett tábor a résztvevők számára térítésmentes. Az egy hetes rendezvény során számos szakmai bemutatót és gyakorlatot tekinthettek meg a fiatalok. A szakmai programok mellett azonban Rostás Krisztináék számára fontos a kultúra hangsúlyozása is. Nagy élményt jelentett a rendőrjelöltek számára, hogy megtekinthették az Országházat, hiszen egy részük még nem járt a fővárosban. A táborban továbbá vendégül látták Rostás-Farkas György írót-költőt.

„A Belügyminisztérium kiemelten fontosnak tartja a roma kultúrát a résztvevők számára. Rostás-Farkas György roma verseket olvasott fel a gyerekeknek magyarul és cigányul is. Én ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen a gyerekeknek fontos az, hogy a rendvédelemmel megismerkedjenek, de fontos az is, hogy a saját kultúrájukat is ismerjék” – hangsúlyozta Rostás Krisztina.

„Van egy mentor programunk is, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 9 évben, akik bekerültek a rendészeti iskolákba, azoknak úgymond a mentora vagyok. Mindenkivel külön-külön foglalkozom. Természetesen, akik elvégzik a iskolát, azoknak segítünk abban, hogy lehetőségük legyen elhelyezkedni. Próbálom őket bevonni a munkámba, mert ugyan nem baj az, ha nem mindenki roma területen dolgozik, de ha egyszer eljön, és itt van velem, foglalkozik a gyerekekkel, az nekik is jó, mert azt látják, hogy van kiút a szegénységből és lehet ebből a táborból előre lépni” – hangsúlyozta a BM munkatársa.