2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Három hónapja félelemben egy nemesvidi roma család
2012. 07. 27. 00:00

Elkeseredettségében kereste meg lapunkat az a nemesvidi család, ahol a ház nyitott ablakán ismeretlenek néhány napja égő papírt dobtak be. Az égő, összegyűrt papír az ágyra esett és tüzet okozott.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy éppen nem feküdt ott a 11 éves lányom – mutatta az édesanya, Czenner Gyöngyi az ágyat, ami még őrizte az oltás nyomait, s az égett szagot sem sikerült teljesen kiszellőztetni a szobából. – Este 10 óra körül történt, máskor már 8 óra után ágyban van a gyerek, csak most éppen vacsoráztak, mert sokáig elvoltunk az anyunál. Belegondolni is szörnyű, hogy mi történik, ha éppen a gyerekre esik az égő papír? A füstszagra Czenner Gyöngyi élettársa, Németh Gusztáv figyelt fel, aki elmondta azt is: nem ez volt az első eset.

A zaklatás számos formáját élik át, köztük korábban a kukoricagórét próbálták felgyújtani, máskor téglával verték ki az ablakokat. Az egyik még a náluk vendégeskedő öccsét is eltalálta, úgy, hogy elöntötte a vér a fejét. – Volt olyan is, hogy két férfi járkált itt, mikor megkérdeztem őket, azt mondták, hogy rendőrök – folytatta Németh Gusztáv. – Kértem, hogy mutassanak igazolványt, mire úgy válaszoltak: mi a sz...t adjunk? Ha valaki rendőr, nem így beszél. Ezért felhívtam a marcali rendőrség ügyeletét és rákérdeztem. Mondták, hogy ők senkit nem rendeltek ki. Lassan három hónapja megy az, hogy este nyolckor kiülök a ház elé és hajnali négyig őrzöm a családomat, mert soha nem lehet tudni: mi lesz a következő éjszaka. Azt a család nem tudja, hogy kik zaklathatják őket. Németh Gusztáv állítása alapján az egész akkor kezdődött, mikor jöttek és felszedték a hídját azon a területen, ami a földhivatali papírok szerint az övék; azzal a címszóval, hogy azon át járnak lopni. – Persze, hogy az ember a sajátját megpártolja. Már ügyvédet fogadtam: megfizetésével a gyerekeim szája elől veszem el a kenyeret, csakhogy tisztázódjon végre ez az ügy – tette hozzá a családfő.

 

A család elmondása szerint három hónapja zaklatják őket


– Még a falu sem hisz nekünk, mert aki cigány, az el van taposva – fűzte hozzá Németh Gusztáv. – Mikor a legutóbbi eset történt, azt sem kérdezték meg, hogy esetleg miben segíthetnek. Másnak meg, mikor leégett a pajtája, odavittek tetőanyagtól kezdve mindent és mentek segíteni, köztük például én is ott dolgoztam. A szomszéd utcából Haraszti József van itt velünk esténként, hogy ne legyünk egyedül, s valamennyire nyugalmunk legyen.


Szegény, de munkából élő család

Megkérdeztük Harmath István nemesvidi polgármester véleményét is az esetről. A településvezető azt nyilatkozta: szegényen, de rendes körülmények között, munkából élő, négy gyermekes, normális gondolkodású roma családról van szó. Az édesanya gyesen van, a családfő szinte állandó közmunkás az önkormányzatnál, munkájára nincs panasz. A felszedett híd ügyéről azt a tájékoztatást adta, hogy azt az önkormányzat bontatta el. Maga a vizesárok nem a család tulajdona. A belvíz- és csapadékvíz elvezető árkok rendbetétele, tisztántartása önkormányzati feladat, s mivel a híd akadályozta már a víz elfolyását, ezért muszáj volt felszedetni.