2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kártérítést kap nyolc roma iskolai elkülönítés miatt
2012. 07. 13. 00:00

Jogellenesen különítette el és hátrányosan különbözette meg azt a nyolc csörögi diákot a Sződi Hunyadi János Általános Iskola és a fenntartó Sződ község önkormányzat.

A bírósági döntésről csütörtöki közleményében a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) számolt be, amely hat éve kíséri nyomon a csörögi roma diákok kálváriáját.


A sződi iskola, melynek társulási szerződése szerint biztosítania kell a csörögi diákok felvételét, egészen 2007-ig egy, az ÁNTSZ által bezáratott dohos öreg épületben, korábban pedig a volt pártház épületében különítette el a csörögi roma diákokat. Innen került ki az a nyolc fiatal, akik a kártérítési pert kezdeményezték. Õk 1995 és 2006 között jártak a pártházi épületbe, ahol csupán heti három napot kellett bejárniuk, és minden szaktárgyat egy oktató tanított.


A CFCF és egyéb hatóságok lépései nyomán az oktatásra alkalmatlan éplületekben megszűnt a tanítás, ám a csörögi gyerekek többségének helyet adó központi iskolaépületből a roma diákok továbbra is kiszorulnak. A beiskolázási probléma tehát nem szűnt meg, a mai napig minden szeptemberben egyenként kell megharcolniuk a roma szülőknek azért, hogy a gyerekük tankötelezettségét teljesíthesse - tették hozzá az alapítványnál.


A nyolc fiatal összesen 8,2 millió forintot kért keresetében az iskolától és a fenntartó önkormányzattól - olvasható a közleményben, amely szerint a bíróság a kártérítés összegéről külön ítéletben fog majd dönteni.