HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kártérítést kap nyolc roma iskolai elkülönítés miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Július 13    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

Jogellenesen különítette el és hátrányosan különbözette meg azt a nyolc csörögi diákot a Sződi Hunyadi János Általános Iskola és a fenntartó Sződ község önkormányzata, akiknek 1995 és 2006 között a régi pártház épületében, társaiktól elkülönítve biztosították oktatásukat - döntött tegnap a Budapest Környéki Törvényszék. Egyelőre nem tudni, mekkora kártérítést kaphat a nyolc egykori diák.

Hirdetmény

A bírósági döntésről csütörtöki közleményében a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) számolt be, amely hat éve kíséri nyomon a csörögi roma diákok kálváriáját.


A sződi iskola, melynek társulási szerződése szerint biztosítania kell a csörögi diákok felvételét, egészen 2007-ig egy, az ÁNTSZ által bezáratott dohos öreg épületben, korábban pedig a volt pártház épületében különítette el a csörögi roma diákokat. Innen került ki az a nyolc fiatal, akik a kártérítési pert kezdeményezték. Ők 1995 és 2006 között jártak a pártházi épületbe, ahol csupán heti három napot kellett bejárniuk, és minden szaktárgyat egy oktató tanított.


A CFCF és egyéb hatóságok lépései nyomán az oktatásra alkalmatlan éplületekben megszűnt a tanítás, ám a csörögi gyerekek többségének helyet adó központi iskolaépületből a roma diákok továbbra is kiszorulnak. A beiskolázási probléma tehát nem szűnt meg, a mai napig minden szeptemberben egyenként kell megharcolniuk a roma szülőknek azért, hogy a gyerekük tankötelezettségét teljesíthesse - tették hozzá az alapítványnál.


A nyolc fiatal összesen 8,2 millió forintot kért keresetében az iskolától és a fenntartó önkormányzattól - olvasható a közleményben, amely szerint a bíróság a kártérítés összegéről külön ítéletben fog majd dönteni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt