HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A jobbikos polgármester nem kér az úszófelszerelésből

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Július 10    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Egy volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó, olvasva az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felhívását, melyben mélyszegénységben élő cigány tanulók számára "úszócuccgyűjtő" akciót hirdetett, felajánlotta, hogy romáknak és nem romáknak, akár az iskola valamennyi növendékének a szükséges úszófelszerelést beszerzi.

Hirdetmény

Molnár Károly iskolaigazgató és Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, különböző okokra hivatkozva az adományból nem kért. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálata és megállapítása szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a cigány gyerekeket elkülönítetten, összevont osztályokban tanítják a földszinten, a nem cigány tanulókat pedig az emeleten s a tetőtérben. Az oktatás színvonala a földszinten alacsonyabb. Azok a cigány tanulók, akik szegények -a szülőknek nincsen pénze úszófelszerelésre-, az iskola uszodáját nem használhatják.

A jobbikos Juhász Oszkár vezette önkormányzat, pénzhiányra hivatkozva a szegény cigány gyerekek úszását nem támogatja. Annak ellenére sem, hogy az órarend szerint az úszás kötelező. Az uszodába azok, akik nem rendelkeznek strandpapuccsal, úszóruhával, úszósapkával és törölközővel, nem léphetnek be; előírt iskolai kötelezettségüket nem teljesíthetik. Az iskola igazgatója, Molnár Károly szerint az intézmény nem cigányellenes, csupán rendpárti.

 

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ez év márciusában hirdetett úszócuccgyűjtő akciót hattól tizennégy éves korú fiúk és lányok számára, s ahogy felhívásukban írták, nem muszáj, hogy a "cucc" új legyen. Az akció nagy siker és nagy bukás lett.

Az történt ugyanis, kezdett az elképesztő történetbe Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, hogy egy helybéli anyukával először összeírattuk a méreteket. Kinek, mekkora a lába, milyen magasak, milyen testalkatúak. Május közepére 30 gyereknek sikerült a felszerelést beszereznünk, amit aztán elvittünk a lakásukra. Megfogalmaztunk egy kérelmet is, melynek lényege, a szülő azt kéri az iskola igazgatójától, gyermeke hadd használhassa már másnaptól az iskola uszodáját. A szülők a kérelmeket elküldték, választ nem kaptak, a gyerekek pedig nem úsztak. Az igazgató arra hivatkozott, hogy május közepétől leeresztik a vizet; az uszoda nyáron nem működik. A történethez tartozik, hogy az úszócuccgyűjtő felhívásra jelentkezett egy cég. Volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó vezeti, aki arról beszélt, hogy függetlenül attól, ki roma és ki nem, minden rászorulónak beszereznék a felszerelést. Meg labdákat és bármit, amire az iskolának szüksége van. Az a furcsa, magyarázta Mohácsi Erzsébet, hogy Molnár Károly iskolaigazgató a választ előbb húzta-vonta, végül azt mondta, az adomány elfogadásában Juhász Oszkár polgármester a kompetens.

A polgármester a volt olimpiai bajnokot Farkas Jánoshoz, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökéhez irányította, mivelhogy a kisebbség problémája az, ha nincsen úszófelszerelésük. A cégvezető ugyanakkor azt hangoztatta, ők minden rászorulót támogatnának, elsősorban azért, hogy a gyerekek megkülönböztetés nélkül, együtt használhassák az uszodát. Végül az igazgató úr azt a választ adta, hogy köszönik szépen, de inkább nem kérik a támogatást, mert május közepén a vizet úgyis leengedik, szeptemberben pedig nem tudják, ki veszi át az önkormányzattól az iskolát. A volt olimpiai bajnok az igazgatónak arról is beszélt, hogy ők akár az iskola valamennyi tanulójának biztosítanák a felszerelést, amit olimpiai bajnokok részvételével, játékos vetélkedő során adnának át, és hogy személy szerint szívesen tartana edzéseket, külföldön ugyanis dolgozott már hátrányos helyzetű gyerekekkel.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az alapítvány, az iskolában meglévő szegregáció miatt perli a fenntartót, vagyis a gyöngyöspatai önkormányzatot. Eddig három tárgyalás volt, a legutóbbira az alperesek, az önkormányzat képviselői már el se mentek, s bírói felszólítás ellenére sem nyújtották be azokat a dokumentumokat, amelyekkel érdemben védekezhetnének. A második tárgyalási napon meg az történt, hogy Juhász Oszkár a cigányokat bűnözőknek nevezte, Mohácsi Erzsébetnek pedig azt javasolta, menjen inkább Kanadába. Beszédét a bíró több ízben megszakította, s arra figyelmeztette Juhász Oszkárt, hogy nem sajtótájékoztatón, nem is kampányrendezvényen, hanem a bíróságon van. Az újabb tárgyalási napot szeptember elejére tűzték ki, s ha az alperesek védekezési anyagukat addig nem csatolják, akkor ítélet is születik.Scipiades Erzsébet / NépszavaHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   rromano  | 2012 Július 15 14:26:30 like(0) dislike(0)

Nyílt apartheid. A gatyát is leperelni róluk, a diszkriminációt talán még az új alkotmány is tiltja. Nem? Elmenni Strasbourgig, az ENSZ-ig, a jóistenig, de nem tűrni. Juhász és Molnár takarodjon a közéletből. Hajrá, Mohácsi Erzsébet és munkatársai!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt