2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

30 ezer eurót ítélt meg a strasbourgi bíróság a sterilizált szlovákiai roma nőnek
2012. 06. 14. 00:00

A Strasbourgi Emberjogi Bíróság helyt adott a szlovákiai roma nő keresetének, akit 2001-ben, második szülése után sterilizáltak a gölnici (Gelnica) kórházban.

A lány a beavatkozás idején még nem töltötte be 18. életévét, néhány nappal volt előtte. Ennek megfelelően a sterilizációt végző kórháznak ki kellett volna kérnie a szülei engedélyét, de azt nem tette meg.

 

A gölnici kórház nem kommentálta az esetet, Pavol Germek igazgató annyit közölt, hogy nem beszél a médiával.

 

A rma nő azt követően fordult az európai bírósághoz, hogy sem a megyei, sem az Alkotmánybíróságon nem járt sikerrel. Szlovákiának most 25 ezer eurót kell kifizetnie számára kártérítésként, további 5 ezret a szlovákiai perköltségekért.

 

Ez már a második szlovákiai sterilizációs eset, amelyet Strasbourgban jogsértésnek ítéltek. Az első tavaly novemberben történt egy eperjesi kórházban történt sterilizáció kapcsán. Megállapították, hogy a beavatkozásra nem egészségügyi okokból került sor, az esetben 30 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

 

A roma nőket a sterilizációs perekben egy kassai tanácsadó cég képviseli. Véleményük szerint több száz ilyen esetről lehet szó. 2000-től kezdődően a szlovákiai bíróságokon minden ilyen kártérítési keresetüket elutasították.